Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημέρωση για τους δημότες του νέου « Καλλικρατικού» δήμου Φαρκαδόνας

Εντελώς αβοήθητους άφησε τους κατοίκους της Οιχαλίας ο δήμος και ΚΥΡΙΩΣ ο δήμαρχος Οιχαλίας το Σάββατο 11/9/2010.

Συγκεκριμένα : Μετά τις μεγάλη βροχόπτωση το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, τουλάχιστον οι τέσσερις ανατολικοί δρόμοι της Οιχαλίας με κατεύθυνση από βορρά –προς νότο πλημμύρισαν. Οι δρόμοι είχαν περίπου μισό μέτρο και το νερό μπήκε στις αυλές των σπιτιών και λίγο έλειψε να εισέλθει μέσα στα σπίτια... Οι κάτοικοι εντελώς μόνοι τους, αβοήθητοι εγκαταλελειμμένοι από αυτούς που πληρώνονται να τους συνδράμουν και εννοώ πρωτίστως το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους οι οποίοι έλαμπαν δια της απουσίας τους, προσπαθούσαν μόνοι τους να οχυρώσουν τις πόρτες των οικοπέδων για να μην ανέβει και άλλο η στάθμη των νερών και εισέλθουν τα νερά μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Προσπάθησα να βρω κάποιον υπεύθυνο αλλά ένας δήλωσε κουρασμένος και ένας δήλωσε παντελή άγνοια!! (ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΠΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙΣ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΠΕΥΘΥΝΟ;) Πολλά υπόγεια βέβαια πλημμύρισαν αφού οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την είσοδο των νερών εντός αυτών. Αφού μπορέσαμε να εμποδίσουμε την είσοδο των νερών στα σπίτια μας με τα οχυρωματικά μας έργα, έκανα τον γύρο της Οιχαλίας και πήγα να ελέγξω τα ρέματα βορειανατολικά της Οιχαλίας και είδα με τα μάτια μου την αιτία της πλημμύρας των δρόμων της Οιχαλίας . Είχε επέλθει ρήξη του αναχώματος του λεγόμενου βαθέος ρέματος σε δύο σημεία και από εκεί το νερό ανεμπόδιστο, αφού υπερκάλυψε τον περιφερειακό δρόμο, δια μέσου των παρακείμενων χωραφιών και οικοπέδων βρήκε διέξοδο στους τέσσερις ανατολικούς δρόμους ( και στους καθέτους αυτών βέβαια, σε μικρότερο βαθμό), οι οποίοι πλημμύρισαν. Επίσης στο σημείο της τεχνητής εκβολής του βαθέος ρέματος στο ποτάμι, επειδή η εκβολή γίνεται με δύο κιούγκια διαμέτρου 80 εκατοστών περίπου, το νερό υπερπήδησε την εκβολή και την άσφαλτο και πλημμύρισε όλη η γύρω περιοχή. Μια επιπλέον αιτία για την πλημμύρα.



Ο δήμαρχος προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει ο ίδιος και τα όργανα του δήμου. Θυμίζω στους δημότες που ασφαλώς θα θυμούνται ότι τον Αύγουστο του 2002, προεκλογική χρονιά και πάλι, είχε συμβεί μεγάλη βροχόπτωση τότε, πάλι «έσπασε» το ανάχωμα του ρέματος αυτού και πλημμύρισαν οι ίδιοι δρόμοι κατά τον ίδιο τρόπο. Και τότε ήμουν παρών και συμμετείχα στα οχυρωματικά έργα των δημοτών. Τότε βέβαια ο κύριος Ζιώγκος ήταν στην αντιπολίτευση και κατηγορούσε τον δήμαρχο για ανικανότητα, ολιγωρία κλπ. Έλεγε δε χαρακτηριστικά: «Τον πήρε το ρέμα τον δήμαρχο. Όπως πήρε το ρέμα το ανάχωμα έτσι θα πάρει και το δήμαρχο και θα μας απαλλάξει από αυτόν κλπ». Αλλά τι ειρωνεία ! Πάλι σε εκλογική χρονιά φέτος, πάλι δύο μήνες πριν τις εκλογές, από μια νεροποντή έσπασαν ξανά τα αναχώματα του ρέματος και πλημμύρισαν ξανά οι ίδιοι δρόμοι. Τώρα βέβαια είναι δήμαρχος ο κύριος Ζιώγκος. Του απαντώ λοιπόν όπως και όλοι οι εχέφρονες και έχοντες μνήμη πολίτες, με τον ίδιο τρόπο όπως απαντούσε θριαμβολογώντας ο ίδιος κατά του τότε δημάρχου του 2002: Δήμαρχε, σε πήρε το ρέμα και σε παρέσυρε και αποκάλυψε τις ολιγωρίες σου, την αμέλειά σου, την αδιαφορία σου, τα πρόχειρα και τραγικά σου έργα. Ήλθε η ώρα να απαλλαγούμε και εμείς τώρα από την παρουσία σου. Αυτή η πλημμύρα ήλθε και αποκάλυψε τα χάρτινα έργα σου, τα κακοφτιαγμένα, που έγιναν με πάμπολλες κατατμήσεις, αναθέσεις σε ημέτερους, με αδιαφανείς συμβάσεις κλπ. Θυμίζω ότι κατά το 2003 ο δήμος Οιχαλίας (με δήμαρχο τον κύριο Ζιώγκο) ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες € για την ενίσχυση του βαθέος ρέματος και όταν του έλεγα ότι η ενίσχυσή του αυτή και ο τρόπος που διαμορφώθηκε η κοίτη του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον, απαντούσε υπεροπτικά: «Χίλια χρόνια να περάσουν δεν θα πλημμυρίσουν ξανά οι δρόμοι»! Να όμως που χρειάσθηκαν οκτώ χρόνια για να αποκαλυφθεί η τραγικότητα και προχειρότητα των έργων του. Να γίνουν πραγματικότητα οι φόβοι μου και οι ενδοιασμοί μου σχετικά με την αντοχή των αναχωμάτων των ρεμάτων που διετύπωσα επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του ΔΣ, για τα οποία εσύ έδειχνες αυτοκρατορική αλαζονεία και σνομπάριζες τους φόβους μας… Φυσικά από την αλαζονεία σου και όχι μόνον, δεν φανταζόσουν ότι έρχεται η ώρα της τιμωρίας από την φύση, όπως συμβαίνει όταν παρεμβαίνουν εγκληματικά οι άνθρωποι και (στην προκειμένη περίπτωση) οι δημοτικές αρχές στο περιβάλλον και μάλιστα στα ρέματα. Γιατί όπως έλεγαν οι αρχαίοι: Μετά την ύβρι έρχεται η νέμεσις και τέλος η κάθαρσις. Η ύβρις συνετελέσθη πολλές φορές από εσένα, η νέμεσις εμφανίζεται και σε λίγο έρχεται η κάθαρσις.. Έρχεται πια αμείλικτη η ώρα να απαλλαγούμε δια των εκλογών από εσένα και τα έργα σου. Οι πολίτες έχουν και νου και κρίση ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ.

Για το ανάχωμα της Αγίας Αικατερίνης που «έσπασε και πλημμύρισε ο κάμπος και η εθνική οδός έχεις επίσης ευθύνη εσύ κύριε Ζιώγκο και τα όργανα του δήμου. Από τις παρατηρήσεις στα σημεία της καταστροφής και στην γύρω περιοχή και τις συνομιλίες με εργολήπτες δημοσίων έργων και χωματουργικών, κατοίκους , δημοτικούς συμβούλους πρώην και νυν εύκολα διαπιστώνει κανείς, όπως και όλοι μας, ότι η περιοχή που έγινε η ρήξη του αναχώματος της Αγίας Αικατερίνης, είναι εκείνη η περιοχή από την οποία γίνονταν αυθαίρετες εργασίες και λήψεις υλικών τουλάχιστον με την ανοχή σου, αν όχι με την προτροπή σου, όπως επανειλημμένα κατήγγειλε ο κύριος Οικονόμου αρχηγός της αντιπολίτευσης και άλλοι σύμβουλοι. Άλλωστε ο «ενεργός πολίτης»στις 13-9-2010 σε άρθρο του εκδότη του με τίτλο «Οι πλημμύρες είχαν ονοματεπώνυμο», κατονομάζει εσένα δήμαρχε ως υπεύθυνο τις καταστροφής, γιατί όχι μόνον δεν έλαβες τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά μέτρα, αλλά αντιθέτως αδιαφόρησες για τις παράνομες αμμοληψίες και χωματοληψίες. Στην ίδια εφημερίδα ο κύριος Οικονόμου επίσης σε κατονομάζει ως υπεύθυνο της καταστροφής λέγοντας μεταξύ των πολλών άλλων .. « ..Συγκεκριμένα, στο χείμαρρο Νεοχωρίτη, σε ρέματα, σε αρδευτικά κανάλια, δεν άφησαν κόκκο άμμου με τις παράνομες αμμοληψίες τους. Τόνοι ποταμίσιας άμμου, η οποία δημιουργήθηκε σε εκατοντάδες χρόνια, σκάφτηκε και φορτώθηκε σε χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα. Βουνά ολόκληρα δημόσιου υλικού λεηλατήθηκαν, χωρίς κανείς να πληρώσει ποτέ και τίποτα. Στο Πετρωτό, γνωστοί ιδιώτες εξαφάνισαν ολόκληρο αντιπλημμυρικό ανάχωμα του ΤΟΕΒ. Στον Κλοκοτό, άλλοι έβαλαν σε κίνδυνο τον οικισμό, αφαιρώντας υλικό από το προστατευτικό ανάχωμα που κατασκευάστηκε το 1936.Δεν είναι τυχαίο ότι στο σημείο αυτό, γνωστός εργολάβος δρούσε αυθαίρετα, πραγματοποιώντας αυθαίρετες εργασίες. Άλλοτε με απευθείας αναθέσεις πραγματοποιούσε έργα άστοχα και επικίνδυνα, προκειμένου να διευκολύνει δημότες αρεστούς στη δημοτική αρχή Οιχαλίας. Περίσσεψε τόσο πολύ η θρασύτητα, που για ιδιοτελείς ιδιωτικούς σκοπούς, «φάγανε» ολόκληρο βουνό στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» Κρήνης.

Όλα τα παραπάνω έγιναν με την ανοχή και τη συγκάλυψη της δημοτικής αρχής Οιχαλίας. Η πλευρά μας ζητούσε τη νομιμότητα, ασκώντας έλεγχο μέσω του Τύπου, μέσω των υπηρεσιών του κράτους και με έσχατο μέσο τη Δικαιοσύνη. Στις 27 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται σχετική υπόθεση το Ειρηνοδικείο Φαρκαδόνας».

Εξάλλου ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κύριος Τόλιος, τον οποίο συνάντησα στο ανάχωμα της Αγίας Αικατερίνης ενώ ο κύριος Ζιώγκος ήταν ΑΠΩΝ, δήλωσε στις εφημερίδες: «Το σπάσιμο αναχώματος στην Αγία Αικατερίνη χρήζει έρευνας, καθώς εκεί αναφέρονται παρεμβάσεις επί του αναχώματος, υπάρχει αγωγός υδροδότησης, που σημαίνει ότι πέρασαν μηχανήματα", δηλώνει ο κ. Τόλιος, τονίζοντας "οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να εξετάσουν τα ζητήματα αυτά, της χρησιμότητας, της καταλληλότητας των παρεμβάσεων και να αποδοθούν ευθύνες».

Επίσης στην ίδια περιοχή ο δήμος έσκαψε το ανάχωμα για να περάσει σωλήνες ύδρευσης σε παρακείμενες κτηνοτροφικές μονάδες, για τα οποία εγώ και άλλοι σύμβουλοι διαφωνούσαμε και σου λέγαμε κύριε Ζιώγκο να βάλεις γεώτρηση, μετά το ανάχωμα, ώστε να μην το πειράξεις. Εσύ όμως προχώρησες στην διάνοιξη του αναχώματος για να περάσουν οι σωλήνες ύδρευσης και έτσι με τις ενέργειές σου αυτές μειώθηκε η αντοχή του φράγματος και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι σε κάποια μεγάλη νεροποντή θα έσπαζε το ανάχωμα. Φυσικά έχεις και άλλες ευθύνες για πρόχειρα έργα με αναθέσεις κλπ στην ίδια περιοχή. Βορειότερα στο ίδιο ποτάμι έφτιαξε ο δήμος τρία μικροφράγματα , για τα οποία εκφράσαμε τις διαφωνίες μας με τον τρόπο κατασκευής (ανάθεση και χωρίς μελέτες κλπ) Τα ένα μικροφράγμα μόλις τον χειμώνα έσπασε από τα ανατολικά και κατέφαγε το χωράφι δημότη Οιχαλίας. Ήταν το πρώτο μήνυμα που δεν άκουσες.. Στη προχθεσινή νεροποντή έσπασε το ανάχωμα του ιδίου φράγματος από την δυτική μεριά!.

Στο δρόμο Κρήνης -Οιχαλίας προχώρησε ο δήμος στην τοποθέτηση πλακακίων με πρόχειρες αποχετεύσεις, έργο κατατετμημένο με αναθέσεις σε ημετέρους, χωρίς τις ανάλογες προδιαγραφές και μελέτες, για τα οποία διαφώνησα επανειλημμένα όπως και άλλοι συνάδελφοι και μας κατηγορούσατε ότι δεν θέλουμε το καλό του χωριού. Έ όχι δήμαρχε. Τέτοιο «καλό» δεν το θέλουμε. Από αυτά τα έργα πλημμύρησε ο δρόμος Οιχαλίας- Κρήνης προς την Κρήνη και κινδύνεψαν να γίνουν πολλά ατυχήματα. Επίσης στον ίδιο δρόμο απέναντι από τον Άγιο Αθανάσιο Κρήνης ημέτερος εργολάβος κατά την διαπλάτυνση του δρόμου πριν δύο –τρία χρόνια εξόρυσσε υλικό από το βουνό προφανώς χωρίς μελέτες . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η στατικότητα της σκαμμένης επιφάνειας του βουνού και να καταρρεύσει στον δρόμο μεγάλος όγκος του βουνού καταλαμβάνοντας όλο σχεδόν το οδόστρωμα.

Αλλά και στον Κλοκοτό όπως είχε καταγγείλει παλιότερα ο δημ. Σύμβουλος κύριος Θωμάς Δημήτριος ο δήμος και οι εργολάβοι δια των αναθέσεων από τον δήμο, προχώρησαν σε παράνομες λήψεις υλικού κατά μήκος του αναχώματος του ποταμού στον Κλοκωτό που είχε σαν συνέπεια να μειωθεί η αντοχή του αναχώματος και οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας να διατάξουν τον σταμάτημα των ενεργειών αυτών. Σε αυτά εγώ και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συμφωνήσαμε με τον κύριο Θωμά. Ο δήμος όμως και ο ημέτερος εργολάβος δια των εισηγήσεών σου και της πλειοψηφίας των συμβούλων σου, συνέχισαν τις εργασίες και μετά από μήνες όταν πια στριμώχθηκες και ήταν φανερή η εξασθένηση του αναχώματος, προχώρησες στην εκ των υστέρων ενίσχυση του αναχώματος. Είμαστε όλοι τυχεροί και ιδίως οι κάτοικοι του Κλοκωτού που έσπασε το ανάχωμα στην Αγία Αικατερίνη, γιατί αλλιώς θα έσπαζε το ανάχωμα στον Κλοκωτό και θα πλημμύριζε το χωριό. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ενεργειών σου και των πρόχειρων κατατετμημένων και με αναθέσεις έργων τα οποία έκανες.

Άλλες αμέλειες του δημάρχου και της δημοτικής αρχής: Το Γυμνάσιο Οιχαλίας πλημμύρισε με μισό μέτρο νερό και ακόμα και σήμερα Τρίτη υπάρχουν σωροί λάσπης και σκουπιδιών στο προαύλιο, τα οποία εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών. Τέτοια μεγάλη αδιαφορία από τον δήμαρχο . Αλλά τι να περιμένουμε από τον εν λόγω δήμαρχο κύριο Ζιώγκο όταν ο ίδιος και (οι σύμβουλοί του) προσπάθησαν λέγοντας ψέματα με παράνομες μεθοδεύσεις να εγκαταστήσουν υποσταθμό της ΔΕΗ στο προαύλιο του Β΄ Δημοτικού σχολείου, την οποία καταφέραμε μετά από πολλούς πολυμέτωπους και πολύπλευρους αγώνες να εμποδίσουμε. Σιγά μην τον ένοιαζε η αποκομιδή τις λάσπης και των σκουπιδιών από το γυμνάσιο. Ο κύριος Ζιώγκος άλλωστε δεν έχει χρόνο για αυτά γιατί τον σπαταλάει στο να λέει δεκάδες ψέματα, να μεθοδεύει κατατμήσεις έργων και αναθέσεις σε ημετέρους, κλπ και ΚΛΕΒΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ αφού χρησιμοποιεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ διαρκώς και αδιαλείπτως το δημαρχιακό αυτοκίνητο για όλες τις ιδιωτικές του υποθέσεις όπως και για τις προεκλογικές του ασχολίες. Από το Nissan Xtrail με αριθμό ΚΗΗ 3554, που χρησιμοποιεί τον τελευταίο χρόνο έχει αφαιρέσει τα διακριτικά «Δήμος Οιχαλίας» για να κυκλοφορεί απαρατήρητος από όσους δεν το γνωρίζουν…

Άλλο παράδειγμα: Επίσης σήμερα Τρίτη 14/9/2010, που πήγα στην Κρήνη για παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους της με οδυνηρή έκπληξη είδα ότι το κοινοτικό κατάστημα, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και που χρησιμοποιούμε, ήταν πλημμυρισμένο με 80 εκατοστά νερό και μια δυσωδία εξωπραγματική. Και προφανώς ήταν ακατάλληλο για χρήση, ενώ λόγω της κεντρικής θέσης στην οποία βρίσκεται εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ούτε αυτά τα δημοτικά κτίρια δεν είναι ικανός να προστατέψει και να καθαρίσει τέσσερις μέρες μετά την νεροποντή ο δήμαρχος κύρος Ζιώγκος και η ομάδα του, άλλωστε δεν πήραν χαμπάρι τίποτε ούτε ενδιαφέρθηκαν να ελέγξουν. Εμείς τους ειδοποιήσαμε ώστε να γίνει ο καθαρισμός του… Σιγά. μην φωνάζετε για να μην ξυπνήσει ο δήμαρχος και η ομάδα του, γιατί είναι κουρασμένοι και απασχολημένοι με τα προεκλογικά τους. Αγαπητοί συνδημότες δώστε τους δια της ψήφου σας την απάντηση που τους ταιριάζει, γιατί ο δήμος Οιχαλίας, με τα όργανά του και ο δήμαρχος είναι οι υπεύθυνοι και τις πλημμύρες, γιατί όχι μόνον δεν έκαναν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα αλλά αντιθέτως με την ανοχή τους και συγκεκριμένες επιβλαβείς ενέργειές τους είχαν σαν αποτέλεσμα την εξασθένηση των αναχωμάτων και τις πλημμύρες. Κάποτε σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι και να μην τα αποδίδουμε πάντα σε ακραία καιρικά φαινόμενα»

Οφείλει η πολιτεία δια των οργάνων του να ελέγξει τα πεπραγμένα των οργάνων του δήμου Οιχαλίας και τις ευθύνες που έχουν, να καταλογίσει τις ευθύνες και να επιβάλει τις δέουσες ποινές.

Με όλα τα παραπάνω και έχοντας υπόψη τα δημοσιεύματα των ημερών αυτών οφείλουν οι κάθε είδους αρμόδιοι λειτουργοί, δικαστικοί, περιφερειάρχης κλπ να τα ερευνήσουν και να αποδώσουν ευθύνες. Κατά την γνώμη των περισσοτέρων πολιτών έπρεπε ήδη να είχαν γίνει και συλλήψεις, για όλα όσα συνέβησαν από τις πράξεις και την αδιαφορία , αμέλεια κλπ. ορισμένων….Περιμένουμε όλοι μας την επόμενη κίνηση του κράτους….



Υ.Γ. Βιντεοσκοπημένο σχετικό υλικό υπάρχει στο «you tube» με τίτλο πλημμύρα στην Οιχαλία Τρικάλων και στον ιστότοπο www.trikalaola.gr



Μετά τιμής

Παπαγεωργίου Ανδρέας

Ανεξαρτητοποιηθείς Δημοτικός Σύμβουλος Οιχαλίας

Msc Ιατρός παθολόγος Επιμελητής Α΄ΕΣΥ

Πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan