Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Για την πόλη;


Ενώ βαδίζουμε προς τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, εκείνο το στοιχείο που συζητιέται στα διάφορα στέκια από πολίτες αυτής της πόλης είναι τα ονόματα που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς που ανήκουν στα δύο κόμματα εξουσίας, αν έχουν εκλογιμότητα και δυναμική τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτούς και κυρίως αν υπόσχονται μια νικηφόρα πορεία. Για την εικόνα της πόλης και του δήμου μέσα από τη νέα διοικητική μορφή που ακούει στο όνομα Καλλικράτης καμιά κουβέντα…
Η ανεργία στην πόλη των Τρικάλων, όπως προέκυψε από τα τελευταία στοιχεία δείχνει ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς αφορά ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Η ύπαρξη έντονης συγκέντρωσης λειτουργιών (διοίκηση, εμπόριο, γραφεία, λαϊκή, εκπαίδευση) σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης δημιουργούν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν επαρκείς ποδηλατόδρομοι, ενώ οι υπάρχοντες πεζόδρομοι δεν επαρκούν. Η ύπαρξη της σιδηροδρομικής γραμμής και της ζώνης εξυπηρέτησής της, διχοτομεί την πόλη, δημιουργώντας έτσι ασυνέχεια στον πολεοδομικό ιστό της.
Με εξαίρεση την περιοχή του κάστρου και τις όχθες του ποταμού, σύμφωνα με στοιχεία σχετικής μελέτης, η πόλη δεν έχει επαρκείς χώρους πρασίνου ή αστικών λειτουργιών. Στις εισόδους της πόλης οι δραστηριότητες που υπάρχουν δημιουργούν αισθητική και ηχητική ρύπανση, αλλά και κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί στην πόλη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, ενώ σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε πως η πόλη των Τρικάλων παρουσιάζει ασχεδίαστη οικιστική ανάπτυξη, πυκνοκατοίκηση, τσιμεντοποίηση και μειωμένη αισθητική των κτιρίων.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ σε αυτή την εικόνα προστίθεται και ο Πηνειός καθώς αυτός διασχίζει πλέον και τα νέα δημοτικά διαμερίσματα του νέου δήμου… Συνεπώς, αποτελεί θα λέγαμε αναγκαιότητα μέχρι και τις εκλογές η πολιτική συζήτηση να μετατοπιστεί σε προβλήματα καθαρά της πόλης και του νέου δήμου και όχι στα ονόματα.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan