Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ακύρωσε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στη Vodafone

Εξι χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια απόφαση- βόμβα ακύρωσε πρόστιμο 76 εκατομμυρίων ευρώ (25,6 δισεκατομμύρια δρχ.) που είχε επιβληθεί στη Vodafone από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), καθώς έκρινε ότι είναι παράνομος ο κανονισμός λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής. Με άλλη απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε, επίσης, και το πρόστιμο 7,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην Ericsson.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα πρόστιμα ακυρώθηκαν διότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες (ανοικτές στους πολίτες), όπως επιτάσσει η διεθνής και ελληνική νομοθεσία.
Παράλληλα, κρίθηκε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που επιτάσσει τον κανόνα της «δίκαιης δίκης» (άρθρο 6) και τις επιταγές του Συντάγματος για το απόρρητο των επικοινωνιών και του τρόπου λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών (άρθρα 19 και 101Α), ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ είναι παράνομος. Και αυτό γιατί «θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής». Πάντως, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπεμψαν και τις δύο υποθέσεις στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να εκδώσει άλλες νέες, νόμιμες αποφάσεις προστίμων στις δύο εταιρείες.
apogevmatini.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan