Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αναζητώντας τους κανόνες διεξαγωγής του κυβερνοπολέμου

Ο ρόλος που θα παίξει ο κυβερνοπόλεμος στις μελλοντικές πολεμικές αναμετρήσεις έχει γίνει αντιληπτός από τις περισσότερος ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας/ πληροφοριών του κόσμου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λαμβάνει χώρα μία νέα «κούρσα» εξοπλισμών.

Στο πλαίσιο όμως αυτού του εμφανιζόμενου.... «Ψυχρού Κυβερνοπολέμου», είναι πολλοί αυτοί που επισημαίνουν την ανάγκη θέσπισης κανόνων διεξαγωγής του/ στρατηγικού δόγματος: ο Μάικλ Χέρτοφ, πρώην επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας, έκανε λόγο για ανάγκη για «μεγαλύτερη σαφήνεια» μιλώντας στη συνδιάσκεψη περί θεμάτων ασφαλείας RSA στο Λονδίνο.

Κατά τον Χέρτοφ, η έλλειψη κάποιας κατεύθυνσης δίνει στους εγκληματίες την πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει το σωστό συντονισμό στη διεξαγωγή επιχειρήσεων απάντησης/ αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων.

Οι χώρες θα έπρεπε να είναι σε θέση να αυτοπροστατευτούν, ανέφερε, εάν μία τέτοια επίθεση αποτελεί άμεσο κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές.

«Είναι η λιγότερο κατανοητή απειλή και μία όπου η στρατηγική μας δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη» είπε σχετικά.

Η ανάγκη για μία τέτοια στρατηγική/ δόγμα επιχειρήσεων είναι σήμερα όσο πιεστική ήταν το 1950, είπε ο Χέρτοφ, όταν η εμφάνιση των πυρηνικών όπλων κατέστησε ανεπαρκείς παλαιότερες πολιτικές και αντιλήψεις σχετικά με το πότε και πώς διεξάγονταν οι πόλεμοι.

Το «κενό» αυτό συμπληρώθηκε από το δόγμα της αποτροπής, το οποίο υπαγόρευε το ποια θα ήταν η απάντηση από τις ΗΠΑ βάσει της απειλής απέναντι στην επικράτεια και τους πολίτες τους.

«Οι συνέπειες μίας επίθεσης εναντίον μας ήταν προφανείς και σαφείς σε οποιονδήποτε αντίπαλο» είπε ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας.


Συνεχίζοντας, ο Χέρτοφ δήλωσε πως το δόγμα κυβερνοάμυνας μίας χώρας θα έπρεπε να περιέχει μία σειρά αντιποίνων αναλόγων με τη σφοδρότητα της επίθεσης.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε την κατασκοπεία διαφορετικά από μία επίθεση ή μία απάτη ή κλοπή πληροφοριών» είπε, αναφέροντας πως η κλοπή και η κατασκοπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν από το νομικό σύστημα, με τις αυστηρότερες ποινές να προορίζονται για τις σημαντικότερες περιπτώσεις.

«Είναι τελείως διαφορετικό το να προκαλείς κίνδυνο απώλειας ζωής μέσω επίθεσης εναντίον ενός δικτύου…η κλοπή είναι κάτι κακό, όμως ο φόνος είναι πάντα χειρότερος».

Ο Μάικλ Χέρτοφ συμπλήρωσε πως πρέπει να θεσπιστούν διεθνείς νόμοι σχετικά με την άμυνα και τα μέτρα ανταπόδοσης/ πρόληψης απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης, αν και παραδέχτηκε ότι κανένα από τα πλέον «εφιαλτικά» σενάρια δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα (όπως μαζικά μπλακάουτ λόγω κατάρρευσης δικτύων παροχής ενέργειας), «δε θα ήθελα να βιώσω το πρώτο τέτοιο περιστατικό».

«Υπάρχουν πολύ λίγοι φορείς οι οποίοι δεν απειλούνται από τέτοια είδη επιθέσεων « είπε ο Χέρτοφ, ο οποίος ηγείται πλέον του Chertoff Group, που συμβουλεύει κυβερνήσεις σχετικά με κινδύνους σε θέματα ασφαλείας.

Μέσω του καθορισμού ενός στρατηγικού δόγματος, ανέφερε, όλα τα έθνη θα μπορούν να «αστυνομεύουν» τα δίκτυά τους καλύτερα, προκειμένου να αποφεύγονται περιστατικά που θα έχρηζαν δυνατής απάντησης.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα θέματα ασφαλείας είναι η αβεβαιότητα, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αβεβαιότητας…είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και μεγαλώνει συνεχώς. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα, τότε κάποια στιγμή θα βρεθούμε μπροστά σε ένα γεγονός καταστροφικών διαστάσεων» κατέληξε ο Χέρτοφ.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan