Δεν θέλει να γίνονται υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά ,υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν,συνέντευξή του στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ο κ.Ερντογάν επισημαίνει ακόμη ότι «οι υπερπτήσεις είναι πια λιγότερες» και ουσιαστικά προτείνει ο έλεγχος του Αιγαίου να περάσει στο ΝΑΤΟ!
Ο κ.Ερντογάν λέει ότι τα «ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετάνε σε μία πολύ μεγάλη έκτασή ,φθάνοντας μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα» ενώ εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποστάσεις να διανύσουμε.Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια αλληλοκατανόηση...Μπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών αλλά να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ.Πρέπει να αλλάξουμε την ψυχολογία της κοινής γνώμης. Θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί η κοινή γνώμη.Να μην βλέπει τα πράγματα από στρατιωτικής πλευράς.Και νομίζω ότι ο φίλος μου ο κ.Παπανδρέου επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη».
Για τις έρευνες τουρκικών σκαφών στο Αιγαίο ο κ.Ερντογάν δεν βλέπει κάποια πρόκληση. «Είναι επιστημονικές έρευνες.Εάν υπάρχουν πολεμικά σκάφη που παρενοχλούν είναι κάτι που δεν το γνωρίζω»......
Όλα αυτά που λέει ο κ.Ερντογάν είναι πράγματι ενδιαφέροντα και όντως οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών μέχρι στιγμής είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009 τουλάχιστον. 51 υπερπτήσεις είχαμε το 2009, επτά έχουμε μέχρι στιγμής το 2010. Αυτό όμως από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα. Ο κ.Ερντογάν θα πρέπει να εξηγήσει στην ελληνική κοινή γνώμη,την «αποστρατικοποίηση» της οποίας επιθυμεί,γιατί η Τουρκία ,εφόσον έχει αγαθές προθέσεις,συνεχίζει να «τρέχει» ένα θηριώδες σε μέγεθος εξοπλιστικί πρόγραμμα,το οποίο περιλαμβάνει και μία σειρά άκρως επιθετικών όπλων. Γιατί συνεχίζει να παραγγέλνει μαχητικά αεροσκάφη, νέα πολεμικά πλοία και υποβρύχια,γιατί κατασκευάζει γέφυρες τις οποίες έχει προωθήσει στον Έβρο,γιατί πορομηθεύεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς,γιατί έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη ναυπήγηση πλοίου-πλωτού στρατηγείου. Αν ο ίδιος έβαζε φρένο σ΄ αυτό το ξέφρενο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να παρακολουθεί η Ελλάδα,προφανώς θα ήταν πιο πειστικός.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αφήνει εκ νέου ανοιχτό το θέμα της άρσης του casus beli,λέγοντας ότι «οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus beli”. Δηλαδή η Ελλάδα να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια,όπως έχει δικαίωμα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος θα έρθει στην Αθήν τη Παρασκευή,για να συμμετάσχει στην Διεθνή Διάσκεψη για τη κλιματική αλλαγή.Στη συνέντευξή του στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όμως λέει ότι αν στη διάσκεψη είναι και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου ο ίδιος δεν θα παραστεί, λόγω των γργονότων ανοιχτά της Γάζας,όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τουρκικό πλοίο με αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
πηγή
ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ
Πριν από 26 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου