Τα όρια της χωρητικότητάς τους πλησιάζουν τα δίκτυα οπτικών ινών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», ζητώντας την πραγματοποίηση νέων μελετών, ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία νέων καλωδίων υπερ-υψηλής χωρητικότητας.
Η χωρητικότητα των καλωδίων οπτικών ινών δέχθηκε...
βελτιώσεις και κατά το παρελθόν. Η πρώτη σημαντική βελτίωσή τους αφορούσε τη μετάδοση μέσω των ινών, που έγιναν «στεγανές» και δεν επέτρεπαν την απορρόφηση των οπτικών σημάτων καθώς αυτά διέρχονταν μέσα από το καλώδιο.
Οι βελτιωμένες αυτές οπτικές ίνες έχουν επικρατήσει σήμερα σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας δεδομένα κάτω από το έδαφος και τις θάλασσες. Το μοναδικό μειονέκτημα της μεθόδου αυτής για μετάδοση δεδομένων αφορά τις συσκευές αποκωδικοποίησης του οπτικού σήματος και την καθυστέρησή τους στη μετατροπή του σήματος.
«Η άποψη που θέλει τα σημερινά δίκτυα οπτικών ινών να διαθέτουν άπειρη χωρητικότητα δεν αληθεύει, καθώς αρχίζουμε να πλησιάζουμε τα θεμελιώδη όρια της τεχνολογίας αυτής. Πρέπει να σπάσουμε το επόμενο σύνορο, που εκτιμώ ότι βρίσκεται στον τρόπο κωδικοποίησης των δεδομένων, προτού αυτά διοχετευθούν στο καλώδιο οπτικής ίνας», λέει ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον, καθηγητής Οπτικών Ηλεκτρονικών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Βρετανίας. «Πρέπει να επιστρέψουμε στις βασικές έρευνες οπτικής, δηλαδή στα οπτικά καλώδια. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε την επόμενη γενιά καλωδίων, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον», λέει ο δρ. Ρίτσαρντσον.
Ποιος χρειάζεται χωρητικότητα 1Gb;
Η Νότια Κορέα, που ήδη βρίσκεται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής εξέλιξης, σχεδιάζει να ηγηθεί και πάλι, ενισχύοντας την ταχύτητα του Διαδικτύου σε όλη τη χώρα.
Το «εθνικό σχέδιο» που εκπονήθηκε στη Σεούλ προβλέπει την κατασκευή εθνικού δικτύου ταχύτητας 1Gb μέχρι το 2012. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσπαθεί τώρα να πείσει τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του φιλόδοξου έργου, συνολικού κόστους 22 δισ. ευρώ, αντίστοιχο με τον ετήσιο προϋπολογισμό του τομέα παιδείας της χώρας. Εφόσον ολοκληρωθεί, το νέο δίκτυο θα προσφέρει στα κορεατικά νοικοκυριά ταχύτητες Ιντερνετ 500 φορές μεγαλύτερες από εκείνες στη Βρετανία.
Μία σύνδεση 1Gb θα σήμαινε ότι μία ταινία του Χόλιγουντ, σε υψηλή ευκρίνεια, μπορεί να «κατέβει» στον υπολογιστή του χρήστη σε 12 δευτερόλεπτα, ενώ η φιλόδοξη πρωτοβουλία της Κορέας επιβεβαιώνει τη θέση της Σεούλ ως απόλυτης πρωτοπόρου στα θέματα δικτύων και προηγμένης τεχνολογίας.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου