Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τα… μούσμουλα του αθλητισμού


Τα… μούσμουλα του αθλητισμού (part 2)!



Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει το δεύτερος μέρος με τις ιστορίες των gay αθλητών. Σειρά παίρνει ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, σέντερ φορ κρούσεως που λέγαμε παλιά, Τζάστιν Φάσανου.
Σε σπονδυλωτά αφιερώματα που μάλιστα δημοσιεύονται σε συνέχειες, πάντοτε χρειάζεται μια περίληψη των προηγουμένων. Δεν τη θεωρώ απαραίτητη στην προκειμένη περίπτωση, απλώς υπενθυμίζω ότι το (διεθνώς επικαιροποιημένο) θέμα αναφέρεται στα… μούσμουλα τα οποία (κατά κινηματογραφική παραγγελία: βλέπε Χρόνης Ξαρχάκος στην «Παριζιάνα») παράγει ο παγκόσμιος αθλητισμός…


Ο Τζάστιν Φάσανου ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Σέντερ φορ κρούσεως, που λέγαμε παλιά! Φουνταριστός, σύμφωνα με τη νεότερη ορολογία. Γκολτζής, διάσημος, πλούσιος, περπατημένος (πρόλαβε ν’ αλλάξει 22 ομάδες σε 19 χρόνια)  και ρέκορντμαν, καθότι έγινε ο πρώτος -και ο μοναδικός ως τώρα- μαύρος ποδοσφαιριστής, η μεταγραφή του οποίου (από τη Νόργουιτς στη Νότιγχαμ Φόρεστ) έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου λιρών. Ήταν επίσης ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που βρήκε το θάρρος και δήλωσε δημοσίως (στις 22 Οκτωβρίου του 1990 στην εφημερίδα The Sun) ότι είναι gay!

Το τέλος του υπήρξε τραγικό και έγινε ακόμη τραγικότερο, όταν αποκαλύφθηκε ότι αυτοκτόνησε τσάμπα και βερεσέ! Αυτόχειρας, αλλά όχι ιδανικός, όπως (θα) τον ήθελε ο Καρυωτάκης: στις 2 Μαΐου του 1998 βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα γκαράζ του Ανατολικού Λονδίνου, ωθούμενος από τον φόβο του μήπως περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή εξαιτίας της καταγγελίας ενός 17χρονου ότι τον βίασε τον Μάρτιο στο Μέριλαντ. Έκοψε μόνος του το νήμα της (διαρκείας μόλις 37 ετών) ζωής του, αφήνοντας το εξής γραπτό σημείωμα: «Συνειδητοποίησα ότι έχω ήδη θεωρηθεί ένοχος. Δεν θέλω να προκαλέσω άλλη ενόχληση στους φίλους και την οικογένειά μου».

Τέσσερις μήνες αργότερα η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να τεκμηριωθεί η κατηγορία και απήλλαξε τον Φάσανου των κατηγοριών, αλλά είναι αμφίβολο εάν τα νέα έφτασαν εκεί πάνω… 

Όταν ο Φάσανου αποκάλυψε τη διαφορετικότητά του, μόλις είχε επιστρέψει στην Αγγλία από το Τορόντο και υπέγραψε στην ημι-επαγγελματική Λέδερχεντ. Με το που κυκλοφόρησε η εφημερίδα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «£1m Football Star: I AM GAY» και την αποκάλυψή του ότι  τον είχε σπιτώσει στο διαμέρισμά του ένας βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος έγινε χαμός, με αποκορύφωμα τη δημόσια δήλωση αποκήρυξης από τον αδερφό του, Τζον, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Τhe Voice είπε «ο γκέι αδερφός μου είναι απόβλητος»!

Τον Ιούλιο του 1991 ο Φάσανου έγινε εξώφυλλο στους Gay Times, όπου προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δηλώνοντας ότι η Sun είχε υπερβάλει σε πολλά σημεία ενώ παραδέχθηκε, «δεν ήμουν προετοιμασμένος να αντέξω το βάρος της πράξης μου και να υποστώ τις συνέπειές της». Το εννοούσε αυτό, διότι πλέον όλοι τον κοίταζαν με μισό μάτι και καμιά καλή ομάδα δεν του εμπιστευόταν μια θέση στο ρόστερ της…

Όταν ο Φάσανου αγωνιζόταν στη Νότιγχαμ και ο Μπράιαν Κλαφ πληροφορήθηκε ότι ο παίκτης του συχνάζει σε gay bar τον... ξεφώνισε μέσα στα αποδυτήρια, μπροστά σε όλη την ομάδα. «Πού πας όταν χρειάζεσαι ψωμί; Στον φούρνο, υποθέτω. Όταν  θέλεις ν’ αγοράσεις ένα μπούτι αρνί; Στον χασάπη, έτσι δεν είναι; Τότε εσύ τι μπορεί να γυρεύεις σε ένα μπαρ με κακές αδερφές;»

•    Πριν από τον Φάσανου, η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί στο άκουσμα της είδησης ότι ο (θεωρούμενος από πολλούς ως) κορυφαίος αθλητής του πλανήτη στο δεύτερο μισό των 80's ήταν επίσης gay. Ο Αμερικανός (υιοθετημένος από γονείς με ελληνικές ρίζες που ζούσαν στη Σαμόα) χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής των καταδύσεων Γκρεγκ Λουγκάνις τάραξε στην κυριολεξία τα νερά το 1988 στη Σεούλ, όταν σε μία από τις δυσκολότερες βουτιές που έχουν επιχειρηθεί στα χρονικά του αθλήματος, έπεσε με το κεφάλι στην πισίνα και αιμορράγησε. Το γεγονός δεν θα ήταν τόσο σοβαρό, αλλά έγινε… αναδρομικά, όταν ο Λουγκάνις αποκάλυψε ότι είναι φορέας του AIDS! Aπόμαχος του αθλητισμού πια και μακριά από τη λάμψη της δημοσιότητας (που τότε του φώτισαν το δρόμο ως το Χόλιγουντ), ο Λουγκάνις ζει πλέον ταπεινά στο Λος Άντζελες κι εργάζεται ως εκπαιδευτής σκύλων σε βίλες πλουσίων! 

•    Ο Χοσέ Μαρία Γκουτιέρεθ Ερνάντεθ πάλι θα μπορούσε να πιάσει δουλειά ως εκπαιδευτής φιλιών! Ο Γκούτι ο οποιος μετά τη Ρεάλ συνεχίζει την καριέρα του στην Μπεσίκτας έχει δώσει τροφή για διάφορα σχόλια λόγω της άστατης και πολυποίκιλης σεξουαλικής ζωής του, καθώς αν και παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, κατά καιρούς έχει εμφανιστεί να σχετίζεται με… transexual, ενώ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου) του 2009, οι παπαράτσι τον έκαναν τσακωτό να ανταλλάσσει… γλωσσόφιλα με έναν άγνωστο. Ο τίτλος του κειμένου ήταν τόσο παιχνιδιάρικος, όσο ο ίδιος ο Γκούτι: El carinoso, που (με τη δόκιμη Ψωμιάδεια ορολογία) σημαίνει «ο αγαπούλας»!

•    Η φημολογία δεν άφησε ανέγγιχτο ακόμη και τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Καταλανός νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα έφυγε από το «Καμπ Νου» και μετανάστευσε στην Ιταλία, (το 2001) επειδή πολλοί είχαν αρχίσει να παρεξηγούν και να ερμηνεύουν κατά το δοκούν την πραότητα, την αγάπη του για τη λογοτεχνία και το θέατρο και το γενικότερο διανοουμενίστικο στιλ του.

•    Αυτός που τράβηξε των παθών του τον τάραχο -χωρίς ουδέποτε να συστηθεί ως «gay»- ήταν ο Άγγλος διεθνής αμυντικός (Τσέλσι, Μπλάκμπερν, Σαουθάμπτον) Γκρέιαμ Λε Σο. Οι συμπαίκτες και ο περίγυρός του δεν μπορούσαν να χωνέψουν το στιλ του, το οποίο απείχε πολύ από την ποδοσφαιρική τυπικότητα, συν το γεγονός ότι θεωρούσαν αδιανόητο το γεγονός ότι διάβαζε την αριστερής κλίσης εφημερίδα The Guardian! Σε έναν αγώνα με τη Λίβερπουλ στις 27 Φεβρουαρίου του 1999 ο («σεσημασμένος» για τη συμπεριφορά του) Ρόμπι Φάουλερ του έκανε διάφορες χειρονομίες που ανάγκασαν τον Λε Σο να δηλώσει αργότερα, «ποτέ στη ζωή μου δεν ένιωσα τέτοια προσβολή».

•    Σε αντίθεση με τον Λε Σο που διαπομπεύτηκε αδίκως, δύο άλλοι ποδοσφαιριστές το μαρτύρησαν κατόπιν… εορτής! Ο Ουρουγουανός Γουίνσον Όλιβερ και ο Γάλλος Ολιβιέ Ρουγέ, ο οποίος μάλιστα υπήρξε φίλος και συμπαίκτης του Μισέλ Πλατινί στη Νανσί. 
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan