Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Φωτοβολταικά: πρώτη η Βοιωτία στις αιτήσεις


Τίτλο εθνικού πρωταθλητή με τις περισσότερες κατατεθειμένες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά καταλαμβάνει η Βοιωτία, ενώ στην «αγροτική» κατηγορία τα σκήπτρα κατέχει η Αιτωλοακαρνανία, και ειδικότερα το Αγρίνιο.

Έξι μάλιστα αμιγώς αγροτικές περιοχές, το Αγρίνιο, η Λάρισα, η Λαμία, οι Σέρρες, η Κατερίνη και η Λιβαδειά συγκεντρώνουν 2.240 αιτήσεις για αγροτικά φωτοβολταικά, το 40% δηλαδή των περίπου 6.000 που υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα πανελλαδικά εκ μέρους των παραγωγών.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την καταμέτρηση των υποβληθεισών φωτοβολταικών αιτήσεων κάθε είδους που ολοκλήρωσαν πρόσφατα και για τους 52 νομούς της χώρας οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Το Αγρίνιο και οι άλλοι 5…

Τα σκήπτρα της «αγροτικής» κατηγορίας κρατά το Αγρίνιο, με 750 αιτήματα για φ/β από ένα σύνολο 1.400 αιτημάτων κάθε είδους (από επιχειρήσεις, ιδιώτες, κ.ά.). Αιτία είναι προφανώς ο μεγάλος πληθυσμός από πρώην καπνοπαραγωγούς που έπειτα από την εγκατάλειψη τα τελευταία χρόνια των καλλιεργειών τους αναζητούν πλέον εναγωνίως εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Ακολουθούν από πλευράς πλήθους αιτήσεων η Λάρισα (330), η Λαμία (300), οι Σέρρες (300), η Κατερίνη (280) και η Λιβαδειά (280). Αν και προς το παρόν η ΔΕΗ επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση της αντοχής της ηλεκτρικής γραμμής του κάθε νομού, εντούτοις είναι προφανές πως εκεί όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων, κάποιες θα περισσέψουν.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι στο ερώτημα τι θα γίνει εκεί όπου τα τοπικά δίκτυα δεν αντέχουν όλη αυτή την αιτηθείσα φ/β ισχύ, η απάντηση που δίνεται είναι «θα το διαχειριστούμε ανάλογα, άλλωστε είναι και θέμα πολιτείας, εμείς περιμένουμε να έχουμε πρώτα μια πιο πλήρη εικόνα όταν θα ολοκληρωθεί η αποτύπωση των τοπικών γραμμών».

Σε κάθε περίπτωση εντός των επόμενων εβδομάδων οι υπηρεσίες της ΔΕΗ υπολογίζουν να έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή της ηλεκτρικής ισχύος των γραμμών και των 52 νομών, ώστε εντός του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών σύνδεσης προς τους ενδιαφερόμενους».

Πανελλαδικός πρωταθλητής η Βοιωτία

Η καταγραφή δεν αφορά μόνο στις αγροτικές αιτήσεις αλλά στο σύνολο των αιτημάτων για φωτοβολταικά, παλαιά και νέα, κάθε είδους, για επιχειρήσεις, στέγες, χωράφια, κ.ά.

Και σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο πως σε κάποιους νομούς προκύπτει μεγάλη συγκέντρωση φωτοβολταικής ισχύος : Πρωταθλητής είναι ο νομός Βοιωτίας με 450 μεγαβάτ που αντιστοιχούν σε 1.800 αιτήματα και με το μεγάλο ενδιαφέρον να εξηγείται από το γεγονός της γειτνίασής του με την Αθήνα, που έχει προσελκύσει πλήθος ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Ακολουθεί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με 250 μεγαβάτ ή 1400 αιτήματα και η Φθιώτιδα μαζί με την Ευρυτανία με 440 μεγαβάτ ή 1.100 αιτήματα.

Newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan