Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το πένθος «πληγώνει» την καρδιά


Ευάλωτοι όσοι χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα

Από ταχυκαρδίες μέχρι πιο σοβαρές καρδιακές παθήσεις κινδυνεύουν όσοι άνθρωποι πενθούν ένα δικό τους πρόσωπο, το πρώτο εξάμηνο μετά την απώλεια.

Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, όσοι έχασαν πρόσφατα αγαπημένο τους πρόσωπο, όπως το σύζυγο ή το παιδί τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολές στον ρυθμό της καρδιάς τους που μπορεί να τους κάνουν πιο ευάλωτους σε καρδιακά προβλήματα...

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, υπό τον δρα Τόμας Μπάκλεϊ, μελέτησαν τις περιπτώσεις 78 πενθούντων συζύγων και γονέων. Διαπίστωσαν ότι οι καρδιές αυτών των ανθρώπων, λόγω του ψυχικού τραύματος της απώλειας, χτυπούν πιο γρήγορα κατά μέσο όρο σε σχέση με τους μη πενθούντες και εμφανίζουν περισσότερες χρονικές περιόδους πολύ γρήγορου καρδιακού ρυθμού. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα φορούσαν ειδικές συσκευές παρακολούθησης των παλμών της καρδιάς καθ’ όλο το 24ωρο και βρήκαν ότι στους πενθούντες ο μέσος ρυθμός των παλμών ήταν 75 ανά λεπτό έναντι 70,7 στους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν είχαν πρόσφατα βιώσει κάποια απώλεια.

Επιπλέον οι πενθούντες είχαν σχεδόν διπλάσιο αριθμό περιόδων ταχυκαρδίας (2,23 επεισόδια τις πρώτες εβδομάδες μετά τον θάνατο έναντι 1,23 επεισόδια συνήθως), μια κατάσταση που συνήθως προκαλείται από το άγχος και σε όσους έχουν ήδη προβλήματα καρδιάς θα μπορούσε να «πυροδοτήσει» ένα έμφραγμα ή άλλο θανατηφόρο καρδιακό πρόβλημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το πένθος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό κατά τους μήνες αμέσως μετά την απώλεια του προσφιλούς προσώπου.


newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan