Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Στις 12 Δεκεμβρίου οι πρόωρες εκλογές αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ στις 7 Νοεμβρίου - Σενάριο και για "δίδυμες" εκλογές

Οργιάζουν οι φήμες για πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γνωρίσει καθαρή ήττα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, μετά και το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού για βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση προσπάθειας αποσταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τα σενάρια σε περίπτωση εκλογικής ήττας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατό και οι ημερομηνίες αυτές είναι είτε η 5η Δεκεμβρίου και η πιθανότερη η 12η Δεκεμβρίου. Μάλιστα, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο κάτι τέτοιο, κάτι που διευκρινίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Real News, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν μπλοφάρω, δεν δραπετεύω".....


Το πιο ακραίο σενάριο κάνει λόγο για “δίδυμες εκλογές”, με την κυβέρνηση να αναβάλει το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προχωράει σε εκλογές βουλευτικές και αυτοδιοικητικές στις 12 Δεκεμβρίου. Τα σενάρια αυτά δεν είναι εξωπραγματικά, καθώς ο κ. Παπανδρέου μιλώντας με συνεργάτες του δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος σε περίπτωση που οι κάλπες της 7ης Νοεμβρίου δείξουν μαζική αποδοκιμασία των υποψηφίων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ειδικά στις περιφέρειες.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος και σιγά σιγά προς αυτή την κατεύθυνση τείνουν και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαφαινόμενη απώλεια της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, αλλά και το φόβο ότι στον δεύτερο γύρο το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί μπροστά σε σχήματα, τα οποία είναι ικανά να νικήσουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους.

Στην απόφαση για πρόωρες εκλογές έχουν συμβάλει και οι υπολογισμοί στο Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τη διαφορά περίπου 8 μονάδων με την οποία προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο νόμος Παυλόπουλος θα χαρίσει στο ΠΑΣΟΚ 50 έδρες μπόνους και θα έτσι θα εξασφαλιστεί εκ νέου άνετη πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία αυτή βέβαια θα είναι μειωμένη σε σχέση με το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου, αλλά θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει περαιτέρω εσωκομματικά προβλήματα στον Αντώνη Σαμαρά και θα τον αναγκάσει να προβεί και σε νέες εκκαθαρίσεις στο κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και επειδή δεν έχουν περάσει 18 μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, οιι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος.

Πάντως, οι όποιες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση και τον Τύπο δεν φαίνεται να πτοούν το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να πιστεύει στην ορθότητα της άποψής του, η οποία ωστόσο δεν βρίσκει ανταπόκριση στο εξωτερικό.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

O εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής:

 «Ο κ. Παπανδρέου, εκβιάζοντας πολιτικά τον Ελληνικό λαό, προσπαθεί να φοβήσει, γιατί ο ίδιος φοβάται. Και φοβάται, επειδή η πολιτική του δεν του βγαίνει. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει με τη λαϊκή εντολή των εκλογών του Νοεμβρίου, για να ακυρωθούν στην πράξη οι πολιτικοί εκβιασμοί και τα φοβικά σύνδρομα, που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο καινούργιο, που προέκυψε από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού είναι ότι πολλαπλασιάζονται τα εγκώμιά του προς τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη».

Η φημολογία και οι οικονομικές επιπτώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί σιγή ιχθύος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ το ΔΝΤ αν και επισήμως δηλώνει πως δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά της χώρας, αφήνουν να εννοηθεί η έντονη δυσαρέσκεια, καθώς θεωρούν πως κάτι τέτοιο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εφαρμογή του Μνημονίου.

Πάντως, η φημολογία για τις πρόωρες εκλογές φαίνεται πως ήταν αρκετή για τις διεθνείς αγορές για να τιμωρήσουν την Ελλάδα με εκτίναξη των spreads και επαναφορά του φαντάσματος της χρεωκοπίας, με τις Κασσάνδρες που είχαν σιγήσει να βρίσκονται εκ νέου στις επάλξεις.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan