Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Το Νοέμβριο οι αποφάσεις για τους φόρους του 2011

Εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τη φορολογία που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν τις μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε υψηλότερο καθώς και τη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων.

Οι μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από 1.1.2011 και να εισπραχθούν συνολικά σε ετήσια βάση 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών...μελετούν διάφορα σενάρια όπως η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε έναν ενδιάμεσο μικρότερο συντελεστή από το 23%.

Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά και από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα η οποία θα έλθει στην Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου για τον προγραμματισμένο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου.

Στα ΙΧ αυτοκίνητα η πρόταση που μελετάται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση των τελών ταξινόμησης που θα φθάνει μέχρι και τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Με τον τρόπο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα δοθεί ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου που μαστίζεται από την κρίση καθώς έχουν μειωθεί δραματικά οι πωλήσεις στον κλάδο.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Η αύξηση προγραμματίζονταν να γίνει την 1.1.2011 αλλά κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεσή της προκειμένου να μην επιβαρυνθεί άλλο με αυξήσεις τιμών και πρόσθετους φόρους η κτηματαγορά που καταγράφει βουτιά σε επίπεδα πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι και επιδρά αρνητικά στο συνολικό επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο του 2011 και θα συνδυασθεί με παράλληλη αύξηση των αφορολόγητων ορίων και αλλαγές στους συντελεστές ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αύξηση των τιμών.

Το σχέδιο όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο προβλέπει την σταδιακή εξίσωση και σε βάθος χρόνου των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων ανάμεσα στις οποίες σήμερα παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από 24% σήμερα που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan