Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Θύμα της οικονομικής κρίσης και το... "σωματίδιο του Θεού";

Την παράταση για τρία χρόνια της λειτουργίας του επιταχυντή Tevatron στο Ίλινοϊ, που αναζητά το "μυστηριώδες" σωματίδιο Χιγκς, προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση επιτροπή ειδικών.
Ο επιταχυντής, που ψάχνει το σωματίδιο...


που δίνει στην ύλη τη μάζα της, μέσα από σύγκρουση πρωτονίων με αντιπρωτόνια σε υψηλές ταχύτητες, θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς πριν από τον αντίστοιχο επιταχυντή του CERN.

Επισήμως οι επιστήμονες των δύο επιταχυντών αρνούνται κατηγορηματικά ότι είναι ανταγωνιστές, και υποστηρίζουν ότι τα δύο ερευνητικά ιδρύματα λειτουργούν συμπληρωματικά! Είναι όμως κοινό μυστικό στην επιστημονική κοινότητα ότι η κάθε πλευρά επιθυμεί για τον εαυτό της τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς!

Θεωρητικά ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN, θα μπορούσε - λόγω του σχεδιασμού του- να ανιχνεύσει πιο εύκολα το πολυπόθητο σωματίδιο. Είναι όμως γνωστό ότι τα απανωτά τεχνικά προβλήματα, τον έχουν ανανγκάσει να λειτουργεί ακόμα στη μισή από τη μέγιστή ενέργειά του. Επιπλέον, πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι το 2012 θα χρειαστεί να κλείσει για 15 μήνες λόγω εργασιών συντήρησης και βελτίωσης.

Αυτό ακριβώς επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το αμερικανικό Tevatron και να κόψει πρώτο το νήμα της επιστημονικής κούρσας! Για να συνεχίσει να λειτουργεί όμως, χρειάζονται τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, παραπάνω από αυτά που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του πειράματος! Μένει να δούμε αν η αμερικανική κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, διαθέσει αυτά τα κονδύλια!

newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan