Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πόσες θερμίδες έχει ο καφές σου; Τελικά, επιταχύνει τον μεταβολισμό;

Φωτό: © Fotolia
    Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και τρέχεις να προλάβεις... να ντυθείς, να ετοιμαστείς, να είσαι στη δουλειά στην ώρα σου. Αν δεν πιεις μια γουλιά καφέ, νιώθεις πως δεν έχεις ακόμη ξυπνήσει. Ποιος όμως καφές είναι ο αγαπημένος σου; Είσαι σίγουρη όμως πως ο καφές που παραγγέλνεις κάθε μέρα δεν είναι φορτωμένος με εκατοντάδες θερμίδες;
     
    Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει με λεπτομέρεια τις θερμίδες που αποδίδει κάθε καφές.

    Αρχικά καλό είναι να ξέρεις πως ο καφές από μόνος του δεν έχει καθόλου θερμίδες. Εκείνο που προσθέτει θερμίδες είναι η ζάχαρη και τα...συνοδευτικά, όπως γάλα, σαντιγί, αλκοόλ, καραμέλα, σιρόπι κτλ.





    - Ελληνικός: O σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες - για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολόγισε 20 θερμίδες.


    - Στιγμιαίος (φραπέ και ζεστός): O καφές δεν έχει θερμίδες - για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολόγισε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες.



    - Γαλλικός: O καφές δεν έχει θερμίδες - για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολόγισε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες.


     


    - Espresso: O καφές δεν έχει θερμίδες - για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολόγισε 20 θερμίδες.

    - Cappuccino: Kαφές Espresso, φρέσκο γάλα. Με αφρόγαλα, 160 θερμίδες! Με σαντιγί, 333 θερμίδες.

    - Freddo Espresso: Διπλή δόση καφέ, παγάκια - 100 θερμίδες

    - Freddo Cappuccino: Διπλή δόση καφέ, αφρόγαλα, παγάκια - 160 θερμίδες

    - Freddoccino Espresso: ζάχαρη, φρέσκο γάλα, θρυμματισμένος πάγος - 330 θερμίδες

    - Mochaccino Espresso: σοκολάτα, σαντιγί, θρυμματισμένος πάγος - 400 θερμίδες



    - Irish Coffee: Kαφές φίλτρου ή Espresso, ζάχαρη, Irish whiskey, σαντιγί - 383 θερμίδες 

    - Irish Cream Coffee: Kαφές φίλτρου ή Εspresso, Irish Cream, σαντιγί και προαιρετικά κανέλα - 423 θερμίδες

    - Amaretto Coffee: Kαφές φίλτρου ή Εspresso, liqueur Amaretto, σαντιγί και προαιρετικά καβουρδισμένα αμύγδαλα 413 θερμίδες

    - Mexican Coffee: Kαφές φίλτρου ή Εspresso, liqueur καφέ, σαντιγί, κανέλα, κακάο, τεκίλα - 408 θερμίδες
     





    Ο καφές κάνει καλό
     
    Είναι αναμφισβήτητο ότι η πρώτη και πιο ενδεδειγμένη πηγή αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Παρόλα αυτά, επειδή οι άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα καφέ από ότι λαχανικά και φρούτα, ο καφές είναι η νούμερο 1 πηγή αντιοξειδωτικών για το σύγxρονο τρόπο ζωής.

    “Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση και μείωση της ανίας. Ο βασικός λόγος είναι ότι καφές περιέχει καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς
     
    Σε ομορφαίνει
     
    Η απομυθοποίηση της διαβολικής πλευράς του καφέ δεν σταματά όμως εδώ. Μία από τις πιο “βαριές” κατηγόριες εις βάρος του είναι ότι αφαιρεί τη λάμψη από τα δόντια. Μάλιστα η μακροχρόνια κατανάλωση υποτίθεται πως κιτρίνιζε και καταπονούσε τα δόντια. Το αντίθετο τελικά. Ο κόκκος του καφέ έχει μοναδική αντιβακτηριδιακή δράση η οποία καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν πέτρα και τερηδόνα. Μην ξεχνάς άλλωστε πως ο καφές είναι ένα κι ένα για τον μεταβολισμό σου.

    Έρευνες του αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για την Διατροφή και την Υγεία έδειξαν πως ο πρωινός καφές θα επιταχύνει τον μεταβολισμό σου κατά 10%. Αν δεν υπερβάλλεις στη ζάχαρη και τα πρόσθετα, όπως καραμέλα και σιρόπι σοκολάτας, θα συνεχίσεις να καις πιο γρήγορα θερμίδες για τις επόμενες 3 ώρες.
     
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και ο καφές θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. “Η υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι δυνατό να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία” εξηγεί ο διατολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς

    0 comments:

    Δημοσίευση σχολίου

     
    Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan