Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου


Η εθνική υπηρεσία πετρελαίου της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο κοίτασμα πετρελαίου στα ανοικτά της λατινοαμερικάνικης χώρας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα με την ANP, το κοίτασμα που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος και ονομάστηκε Libra ενδέχεται να περιέχει από 3,7 ως 15 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Εκτίμηση της εταιρίας Gaffney, Cline & Associates αναφέρει ότι το πιο πιθανό μέγεθος του κοιτάσματος είναι περίπου στη μέση--7,9 δις βαρέλια.

"Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κοίτασμα Λίμπρα μπορεί να περιέχει περισσότερη ποσότητα πετρελαίου από όλα τα γνωστά αποθέματα της Βραζιλίας των 14 δισεκατομμυρίων βαρελιών", ανέφερε η ANP.

Το κοίτασμα βρίσκεται περίπου.... 180 χλμ. από τις ακτές του Ρίου ντε Ζανέιρου, σύμφωνα με την υπηρεσία. Το εκτιμώμενο μέγεθός του είναι μεγαλύτερο από εκείνο του επίσης παράκτιου κοιτάσματος Tupi, που εκτιμάται ότι περιέχει 5 ως 8 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Η ανακοίνωση προστίθεται σε μια σειρά ανακαλύψεων κοιτασμάτων-μαμούθ στη Βραζιλία από το 2007. Τα περισσότερα βρίσκονται σε βάθος έως και 7.000 μέτρων και καλύπτονται από παχύ στρώμα αλατιού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η άντληση του πετρελαίου θα είναι δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή.

Νωρίτερα εφέτος η πολύνεκρη έκρηξη σε εξέδρα και η διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου από κοίτασμα της BP στον Κόλπο του Μεξικού, στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ, που διήρκεσε μήνες ολόκληρους, προκάλεσε τεράστια καταστροφή και υπογράμμισε τους φόβους για τους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς κινδύνους που συνεπάγεται η άντληση μαύρου χρυσού από τέτοια βάθη.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan