Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τι δεν θα γίνει το 2011

Όλοι αναρωτιόμαστε τι μπορεί να μας επιφυλάσσει ο νέος χρόνος. Όμως σήμερα θα μάθουμε τι.... δεν θα γίνει το 2011

Στο τέλος κάθε χρόνου, οι περισσότεροι επίδοξοι «προφήτες», δηλαδή οι γκουρού κάθε ειδικότητας, προβλέπουν τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις που θα γίνουν τις προσεχείς 365 µέρες και συνήθως πέφτουν έξω. Ο,τι διαβάσετε παρακάτω, ωστόσο, είναι όσα δεν πρόκειται να συµβούν τη χρονιά που έρχεται.....
Με τη βοήθεια του Τζέιµς Γκόρµαν από τους «New York Times», επιλέγουµε την ασφαλή οδό και στοιχηµατίζουµε σε όσα δεν πρόκειται να γίνουν, τουλάχιστον µέχρι και την τελευταία ηµέρα του 2011. Η δουλειά αυτή δεν είναι εύκολη. Εχουν εκτεθεί πολλοί που το αποτόλµησαν. Για παράδειγµα, το 1920, οι «New York Times» γελούσαν µε την εκτίµηση του Ρόµπερτ Γκόνταρντ ότι οι πύραυλοι έχουν τηδυνατότητα να ξεφύγουν από τηγήινη ατµόσφαιρα.Στις 17 Ιουνίου 1967, όταν η αποστολή Αpollo πήγαινε στο φεγγάρι, δηµοσίευσαν µια διόρθωση αναγνωρίζοντας το λάθος!
1 Το µεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη δεν θα είναι ένα χταπόδι 76µέτρων στην Τάφρο Μαριανών στον Ειρηνικό.
Κι ας το είχε προβλέψει ο Αρθουρ Κλαρκ το 2001. Βέβαια, ο φηµισµένος συγγραφέας έργων επιστηµονικής φαντασίας είχε κουραστεί να κάνει προβλέψεις. Και κάποια στιγµή άρχισε να λέει ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι, µάλλον διασκεδάζοντας παρά µιλώντας σοβαρά. Είχε πει µάλιστα ότι όταν θα φθάναµε στο παγωµένο φεγγάρι του ∆ία, την Ευρώπη, θα ανακαλύπταµε και άλλα παράξενα πλάσµατα θαµµένα κάτω από τους πάγους. Αλλά σε ό,τι αφορά το θεόρατο χταπόδι, σίγουρα (αν υπάρχει) δεν ζει στην Τάφρο που απλώνεται 11.000 µέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
2 Δεν θα γεννηθεί το πρώτο παιδί στο Διάστηµα.
Αν και παλαιότερα είχε ειπωθεί ότι θεωρητικά µπορεί να συµβεί. Αλλά µάλλον δεν αποτολµήθηκε κιόλας. Ή αποτολµήθηκε και έπεσαν χαστούκια; Μπορεί να είναι πειστικό ένα χαστούκι σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας;
Κάντε κάτι εκεί πάνω καλοί αστροναύτες...
3 Οι Νεάντερταλ δεν θα κυκλοφορήσουν ανάµεσά µας.
Πώς το ξέρουµε; Επειδή καµία πρόβλεψη για κλωνοποίηση εξαφανισµένων ειδών δεν έχει επιβεβαιωθεί ως τώρα. Εκτός αν πρόκειται για καμιά γάτα ή πρόβατο. Αλλά τι διαφορά θα έχει ακόµη ένα κλωνοποιηµένο πρόβατο ανάµεσα σε εκατοµµύρια άλλα φυσιολογικά; Παλαιότερα ήταν της µόδας να «εξαγγέλλεται» η κλωνοποίηση µαµούθ.Αλλά για να κλωνοποιηθεί το µαµούθ χρειάζεται και ένα συγγενικό είδος για να γεννήσει τον κλώνο.
Αντε, ένας ελέφαντας. Τον Νεάντερταλ ποια θα τον γεννήσει;
4 Τίποτα δεν θα γίνει αόρατο.
Με βαριά καρδιά διατυπώνεται αυτή η πρόβλεψη. Ειδικοί επί ειδικών πάνω στην επιστήµη υλικών µας έχουν ιντριγκάρει ότι όπου να ‘ναι θα κατασκευαστεί το σούπερ υλικό (µανδύας µήπως;) που θα κάνει αόρατο ό,τι σκεπάζει! Κάποια «µαγικά» θα κάνει το υλικό αυτό µε το φως, ώστε η εικόνα του αντικειµένου που σκεπάζει να µη φθάνει µέσω των φωτονίων στα µάτια µας. ∆υστυχώς, τα χρόνια περνούν και τίποτα δεν λέει να εξαφανιστεί εκτός από τον λευκόραµφο δρυοκολάπτη.
5 Κανείς δεν θα δει τον λευκόραµφο δρυοκολάπτη.
Αν δεν ξέρατε ότι τον χάσαµε, σας το λέµε τώρα. Συνέβη όταν άρχισαν ν’ αποψιλώνονται τα δάση της Κεντρικής και της Νότιας Αµερικής. Ο δρυοκολάπτης χάθηκε για πάντα παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν ότι τον είδαν. Το 2006 κάποιος είπε ότι διέκρινε το σπάνιο αυτό είδος σ’ έναν παραπόταµο του Μισισιπή. Αλλά και ένα αεροσκάφος της NASA που πέταξε πάνω από το ποτάµι για να εντοπίσει µε λέιζερ πιθανούς τόπους διαµονής του, προσγειώθηκε µε... άδεια χέρια.
6 Δεν θα εξελιχθεί περισσότερο το ανθρώπινο είδος.
Και µάλιστα διακινδυνεύουµε την ισχύ της πρόβλεψης για ακόµη έναν χρόνο, το 2012. Μπορεί «πρόσφατα» να αναπτύξαµε την ικανότητα να χωνεύουµε το ζαχαρούχο γάλα, τουλάχιστον όσοι από εµάς είχαν προγόνους που ζούσαν κοντά σε γελάδια και κατσίκια, όµως πέραν αυτού ουδέν. Να βγάλουµε βράγχια για να πάµε να ζήσουµε σε κάποια Νέα Ατλαντίδα δεν φαίνεται πιθανό αλλά και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο µάλλον σαν οπισθοδρόµηση θα φαινόταν και όχι ως εξέλιξη.
7 Ο Ε.Τ. δεν θα έρθει ούτε του χρόνου.
Κάτι µεγάλο, που να έχει παράστηµα, να κουνιέται, να χοροπηδά, να κάνει θόρυβο. Αυτό περιµένει η ανθρωπότητα να δεινα έρχεται από το ∆ιάστηµα για να χαρεί και όχι κάποιο απλό και ταπεινό είδος νοήµονος ζωής. Στο ηλιακό µας σύστηµα µάλλον δεν υπάρχει κάτι τόσο θορυβώδες κι αν υπάρχει αλλού, θα ‘ναι ακόµη στον δρόµο. Ακόµη µία χρονιά αφηµένοι στη διαστηµική µοναξιά µας.
8 Ο αθεϊσµός δεν θα γίνει παγκόσµια θρησκεία, όσο και να προσπαθούν κάποιοι επιστήµονες.
∆ύσκολο να βρεθεί κενός χώρος για µια νέα θρησκεία. Ακόµα κι αν αυτή εκµεταλλευτεί την έλλειψη πίστης. Η συγκέντρωση πολλών συγγραφέων που γράφουν για το τι δεν πιστεύουν προσοµοιάζει περισσότεροστον ζοµπισµό (από το ζόµπι).
9 Κανείς ή καµία µας δεν θα γίνει «ένα» µε τον υπολογιστή.
Η στιγµή που κάποιοι από εµάς θα µπορούν να υπερβαίνουν τα όρια του αισθητού κόσµου, εισερχόµενοι σε ένα υπερβατικό κυβερνοσύµπαν διοχετεύοντας την προσωπικότητά τους στον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή, µετατρεπόµενοι σε ψηφιακές οντότητες, δεν θα έρθει το 2011! Αν δεν το πιάσατε, θα σας το πούµε και του χρόνου για το 2012!
10 Η κολονοσκόπηση δεν θα αντικατασταθεί µε κάτι... λιγότερο αισθητό (κάτι σαν ακτινογραφία...).
Αυτό θα ήταν πολύ πολύ καλό για να είναι αληθινό!

Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan