Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γκρίνια και ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ

του Γιάννη Μακρυγιάννη
Δύσκολη η επόμενη μέρα
Να συμμαζέψουν την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους, καθώς εκκρεμεί ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών και εκφράζονται φόβοι ότι η προβληματική εικόνα του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να κοστίσει ακόμη και μία απροσδόκητα βαριά ήττα στις περιφέρειες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι – θεωρείται ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου κινείται σε αυτό το κλίμα – με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών, αλλά και την κριτική, που ασκείται από στελέχη για λαθεμένους χειρισμούς, που οδήγησαν στη μέτρα εκλογική επίδοση της περασμένης Κυριακής...


Αρκεί να σημειώσει κανείς ότι διαφοροποιήσεις, κριτικά σχόλια και επισημάνσεις με νόημα έγιναν από πολλά στελέχη, όπως οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης, Λούκα Κατσέλη, Χρήστος Αηδόνης, αλλά επιφανείς παράγοντες όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης. Τα πυρά συγκεντρώνουν κυρίως τα κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ανήσυχο για τις τάσεις, που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα, καθώς εκτιμάται ότι η απουσία της απειλής περί πρόωρων εκλογών, μπορεί να αποσυσπειρώσει την κομματική βάση και να οδηγήσει τις περιφέρειες, που διεκδικούνται αυτή την Κυριακή στα χέρια της ΝΔ.

Στην πραγματικότητα οι ρεαλιστές του ΠΑΣΟΚ θα είναι ικανοποιημένοι εάν καταφέρει το κόμμα τους να κερδίσει έστω και έξι περιφέρεις συνολικά, αρκεί να είναι μέσα σε αυτές και η Αττική. Συγκεκριμένα και πέραν των δύο ήδη κερδισμένων περιφερειών, δηλαδή της Κρήτης και του Νότιου Αιγαίου, στην Ιπποκράοτυς ελπίζουν: Πρώτον ότι θα κερδίσουν την Αττική με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και την αποχή του ΚΚΕ και τους ΛΑΟΣ.

Δεύτερον ότι θα κερδίσουν τη Δυτική Ελλάδα, όπου ο Απόστολος Κατσιφάρας έχει διαφορά ασφαλείας από τον υποψήφιο της ΝΔ. Τρίτον ότι θα κερδίσουν τα Ιόνια νησιά, αφού υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή του αντάρτικου συνδυασμού, την ώρα που ο υποψήφιος της ΝΔ έχει μάλλον ισχνό προβάδισμα.

Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι θα κερδίσει τουλάχιστον μία εκ των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Στερεάς Ελλάδας. Αντίθετα κάθε μέρα που περνάει χάνονται οι ελπίδες για την Πελοπόννησο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι όπου αλλού προηγείται η ΝΔ από τον πρώτο γύρο η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει, δηλαδή στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου. Ειδικά εάν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αποφασίσουν να στείλουν και τη δεύτερη Κυριακή αντιμνημονιακό μήνυμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan