Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Καταναλώνουμε τριπλάσιο κρέας από το επιτρεπτό

Η μανία με το κρέας στο ελληνικό τραπέζι έρχεται να επιβεβαιωθεί και να ξεπεράσει μάλιστα κάθε όριο, καθώς ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 100 κιλά κρέας ετησίως. Ο αριθμός αυτός είναι από μόνος του ανησυχητικός, πόσσω μάλλον όταν αποτελεί αριθμό αυξημένο κατά 3 ½ φορές από τις συστάσεις των οργανισμών.


Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του Ιδρύµατος «Αριστείδης ?ασκαλόπουλος», γεγονός στο οποίο συμβάλει το ότι χρόνο µε το χρόνο αυξάνονται οι µερίδες των Ελλήνων που παίρνουν διαστάσεις Αμερικής, όπως παρατηρεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστηµονικός συνεργάτης της Μονάδας ?ιατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστηµιού Αθηνών, Γρηγόρης Ρίσβας. Οι επιπτώσεις της υπερκρεατοφαγίας περιγράφονται με ζοφερό τρόπο στη δεκαετή μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που δηµοσιεύτηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine».
Μελετώντας τις αιτίες θανάτου, την ηλικία και το διαιτολόγιο 500.000 ανθρώπων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περίπου 71.000 από αυτούς πέθαναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Από τα ευρήµατα, οι επιστήµονες διαπίστωσαν πως όσοι έχουν καθηµερινή όρεξη για κόκκινο κρέας (καταναλώνουν κατά µέσο όρο 120 γρ. ηµερησίως) και αλλαντικά έχουν κατά 20% - 40% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Το βλαβερά συστατικά του κρέατος, σύμφωνα με αποτελέσµατα ερευνών, είναι τα κορεσµένα λίπη που φαίνεται να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
Επιπλέον, το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί και µε την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύµονα.
Ωστόσο, οι επιστήµονες δεν έχουν ακόµη «ξεκλειδώσει» τους µηχανισµούς επίδρασης του κόκκινου κρέατος στον οργανισµό.
Οι ετεροκυκλικές αµίνες ή οι πολυκυκλικοί αρωµατικοί υδρογονάνθρακες που σχηµατίζονται κατά το ψήσιµο του κρέατος σε υψηλές θερµοκρασίες (π.χ. µπάρµπεκιου) είναι οι ουσίες που έχουν κατά κύριο λόγο ενοχοποιηθεί.
Να σημειωθεί πως, σύµφωνα µε τις διεθνείς συστάσεις, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περιορίζεται σε ένα µόνο γεύµα την εβδοµάδα. Αντίθετα, οι επιστήµονες συµβουλεύουν τους πολίτες να µαγειρεύουν συχνότερα λευκό κρέας και ψάρι, και να µην ξεχνούν τα φρούτα και τα λαχανικά που χαρίζουν χρόνια ζωής.
Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί µε την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύµονα.
Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, το 18% των αερίων που ευθύνονται για την υπερθέρµανση του πλανήτη οφείλεται στην παραγωγή του κρέατος.
Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός πως έκθεση του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κρέας αποτελεί ιδιαίτερα «στρεσογόνο παράγοντα» για το οικοσύστηµα.
Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι σε κάθε λίτρο αγελαδινού γάλακτος αναλογούν 990 λίτρα νερού, ενώ κατά την κτηνοτροφική παραγωγή χρησιµοποιείται το 8% του πόσιµου νερού που υπάρχει στον κόσµο.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan