Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοφανή επεισόδια στο Λονδίνο για την αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια

Αντιδρώντας σκληρά περίπου 50.000 φοιτητές εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζει την έδρα του Συντηρητικού Κόμματος αφού προηγουμένως είχαν σπάσει στην είσοδο υαλοπίνακες, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ενάντια στον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και διδάσκοντες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, άναψαν φωτιές στα πλακάτ που κρατούσαν και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Εισέβαλαν στο κτίριο, ξήλωσαν μία κάμερα επιτήρησης του χώρου,

χόρευαν πάνω σε γραφεία και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Μερικοί μασκοφόροι κατάφεραν και ανέβηκαν μέχρι την οροφή και πέταξαν από εκεί έναν πυροσβεστήρα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν επίσης περικυκλώσει και τα γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά αποχώρησαν......

Τις βιαιότερες ενέργειες αποδοκίμασαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης, όπως αναφέρει το BBC.
Οι φοιτητές αντιδρούν στην πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει ως και τρεις φορές τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Να σημειωθεί ότι τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές στα πανεπιστήμια δεν μπορούνε να ξεπεράσουν τις 3.290 λίρες, δηλαδή περίπου 3.800 ευρώ, ανά φοιτητή και κατ’ έτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει στα πανεπιστήμια να τα αυξήσουν έως και μέχρι τις 6.000 λίρες και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στις 9.000 λίρες. Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση περιορίζονται κατά 40% όπως και οι υποτροφίες, εκτός από όσες αφορούν τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.

 in.gr
πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan