Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Αγώνας 50 ημερών για την είσπραξη 12 δις ευρώ

http://static.madata.gr/files/papak_papadr_475948680.jpgΑγώνα δρόμου 50 ημερών κάνει η κυβέρνηση για να εισπράξει 12 δισ. ευρώ ώστε να... «πιάσει» τα έσοδα του 52,7 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο. Στο μεταξύ, η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου ανέρχεται σε 2 δισ., ενώ εκτός τροχιάς είναι και οι περικοπές δαπανών που φτάνουν το 7% έναντι στόχου 7,3%. Την ερχόμενη Δευτέρα, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και μέχρι τις 17 του μήνα θα «κλειδώσουν» τα μέτρα για το νέο έτος.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο ανήλθαν στα 40,9 δισ. ευρώ έναντι του (αναθεωρημένου) στόχου για 42,9 δισ.. Ενδεικτικό είναι πως τον Μάιο του 2010, οπότε και υπογράφθηκε το Μνημόνιο, ο στόχος ήταν αύξηση εσόδων κατά 13,6%. Τρεις μήνες μετά, τον Αύγουστο, ο στόχος μειώθηκε στο 8,7% και δύο μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, στο 7,3%.

Η κυβέρνηση έρχεται όλο και πιο κοντά στα νέα μέτρα παρά το ότι τα ξορκίζει, ενώ το Δημόσιο ετοιμάζεται να σφίξει κι άλλο τα λουριά. Άλλωστε, την Δευτέρα η Eurostat θα ανακοινώσει το έλλειμμα του 2009 -που θα είναι γύρω στο 15,5%, ενώ το έλλειμμα του 2010 αναμένεται περίπου στο 10%.

Αν και η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις συντάξεως ή μισθών, μέσω της συγχώνευσης επιδομάτων οι καθαρές απολαβές θα μειωθούν κατά 10% τουλάχιστον. Επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζουν τις αναλογιστικές μελέτες τους που θα δείξουν το ύψος των συντάξεων, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μειώσεις και στους συνταξιούχους.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει «ψαλίδι» στις δαπάνες για την Άμυνα, την Παιδεία και την Υγεία, ενώ σημαντικές περικοπές φέρνει και το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι σπατάλες για κινητά τηλέφωνα που παρατηρούνται σε διάφορα υπουργεία.

Παράλληλα, μεταρρυθμίσεις στα πρότυπα του ΟΣΕ αναμένονται και σε άλλες ΔΕΚΟ κάποιες από τις οποίες δεν αποκλείεται να καταργηθούν. Εξάλλου, η συζήτηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη ανοίξει...

Την ίδια ώρα, το spread του 10ετους ελληνικού ομολόγου εξακολουθεί να «φλερτάρει» με τα ύψη και σήμερα να κυμαίνεται περί τις 997 μονάδες βάσης, ενώ αναλύσεις που δημοσιεύονται στον ξένο Τύπο υποστηρίζουν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κοντά όσο και αν την διαψεύδει η κυβέρνηση.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan