Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Tο Βατικανό αποφάσισε τη δολοφονία του πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο άνθρωπος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, το 1981, κατηγορώντας μετέπειτα τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει τώρα ότι ο «εγκέφαλος» πίσω από την απόπειρα ήταν η τότε κυβέρνηση στο Βατικανό.

«Η κυβέρνηση στο Βατικανό αποφάσισε τη δολοφονία του πάπα», δήλωσε ο Αγκτσά στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο ενημέρωσης της χώρας καταγωγής του, έπειτα από την απελευθέρωσή του.

«Αυτοί τη σχεδίασαν και την οργάνωσαν. Τη διαταγή για τα πυρά κατά του πάπα την έδωσε ο....
Γραμματέας του Βατικανού, καρδινάλιος Αγκοστίνο Κασαρόλι», δήλωσε ο Αγκτσά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βουλγαρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «novinite».

Η τελευταία κατηγορία είναι μία από τις πολλές που έχει εξαπολύσει, κατά καιρούς ο Αγκτσά. Παλαιότερα, είχε κατηγορήσει μια παλαιστινιακή ομάδα ως υπεύθυνη για την απόπειρα, ενώ αργότερα έριξε την ευθύνη στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Ιανουαρίου, έχει χαρακτηρίσει εαυτόν ως τον «αιώνιο Χριστό», ενώ έχει προαναγγείλει και το τέλος του κόσμου, λέγοντας πως έως το τέλος του αιώνα όλοι οι άνθρωποι θα πεθάνουν.

Ο Αγκτσά παρέμεινε επί 19 χρόνια στις ιταλικές φυλακές για την υπόθεση της απόπειρας κατά του πάπα και άλλη μια δεκαετία στις τουρκικές φυλακές, εξαιτίας της δολοφονίας ενός Τούρκου εκδότη.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ συνάντησε κι έδωσε συγχώρεση στον Αγκτσά το 1983, ενώ ήδη ο τελευταίος εξέτιε την ποινή του.

Το 1981, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ δέχθηκε τα πυρά του Αγκτσά και τραυματίστηκε βαριά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Αγκτσά υποστήριξε ότι τον είχαν στρατολογήσει οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες, ενεργώντας κατ' εντολήν της σοβιετικής KGB, επειδή, όπως είπε, φοβόταν ότι, ο Ποντίφικας θα ενθάρρυνε μια αντι-κομμουνιστική εξέγερση.

Τρεις Τούρκοι και τρεις Βούλγαροι που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία με τον Αγκτσά αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι από ιταλικό δικαστήριο, λόγω έλλειψης στοιχείων.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan