Σε αντίθεση µε τη Μόνα Λίζα, η συζήτηση για το αστραφτερό και αρυτίδωτο χαµόγελο της Σίντι Κρόφορντ δεν κράτησε... αιώνες αλλά µόλις λίγους µήνες. Εκείνη η πολυφωτογραφηµένη ελιά στην άκρη των χειλιών της αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα γενετικό πιστοποιητικό αντιγήρανσης!
Η διαπίστωση αυτή φέρει τη... βούλα του Τµήµατος Γενετικής Επιδηµιολογίαςτου King’s College του Λονδίνου.
Οταν πριν από λίγεςηµέρες ανακοίνωσαν στη Βασιλική Ιατρική Εταιρεία τα αποτελέσµατα της έρευνάς τους, σύµφωνα µε την οποία όσοι έχουν πολλές ελιές στο σώµα τους διαθέτουν γερά κόκαλα, εύρωστους µυς και κυρίως λιγότερες ρυτίδες, επικράτησε µια µικρή αναστάτωση.
Οι σύνεδροι άρχισαν διακριτικά να ψάχνονται αναζητώντας πάνω τους τον µαγικό αριθµό των 100 κρεατοελιών. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξαν οιειδικοί του King’s College, οι άνθρωποι που είναι προικισµένοι µε περισσότερες από 100 ελιές στο σώµα τους έχουν και 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, συγκριτικά µε τους ανθρώπους που ο αριθµός των ελιώνστο σώµα τους δεν ξεπερνά τις 25.
Προστασία του οργανισµού
Οι ελιές λοιπόν αποτελούν µία ισχυρή ένδειξη ότι ο οργανισµός µας είναι – σε σηµαντικό βαθµό – γενετικά προστατευµένος απέναντι στα σηµάδια του χρόνου.
Οι ελιές σχηµατίζονται....
από τον ταχύ επιµερισµό κυττάρων, τα οποία αρχίζουν να παράγουν στίγµατα από σκούρα χρωστική ουσία. Τα στίγµατα αυτά εµφανίζονται στα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών και σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζονται όταν συµπληρωθεί το 40ο έτος της ηλικίας. Σε ορισµένους όµως ανθρώπους, οι ελιές συνεχίζουν να αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια, προσδίδοντας στην επιδερµίδα του προσώπου µια απαλή και αρυτίδωτη υφή. Με απλά λόγια, οι γυναίκες µε τέτοιες προδιαγραφές δείχνουν έως και επτά χρόνια νεώτερες.
Και γερά κόκκαλα
Στο αγγλικό πανεπιστήµιο, η οµάδα ειδικών µε επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Επιδηµιολογίας Τιµ Σπέκτορ εξέτασε 1.200 µονοζυγωτικές και µη µονοζυγωτικές δίδυµες γυναίκες, ηλικίας από18 έως 79 ετών, και διαπίστωσε ότι όσες είχαν στο σώµα τους περισσότερες ελιές διέθεταν εκτός από λιγότερες ρυτίδες και πιο γερά κόκαλα.
Αναζητώντας το τι συµβαίνει κάτω από µία επιδερµίδα διάστικτη από ελιές, οι επιστήµονες διαπίστωσαν ότι τα λευκά αιµοσφαίρια που κυκλοφορούσαν είχανµεγάλα σε µέγεθος τελοµερή, δηλαδή τα µικρά τµήµατα του DNA που βρίσκονται στιςάκρες των χρωµοσωµάτων.
Τα τελοµερή µικραίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο πολλαπλασιάζεται και όταν το µήκος τους ελαχιστοποιηθεί αρκετά, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Οι κυτταρικές διαιρέσεις γίνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και αυτόσηµαίνει κατά µία εκδοχή ότι όσο µεγαλύτερα είναι τα τελοµερή τόση µεγαλύτερη δυνατότητα υπάρχει για ένα κύτταρο να πολλαπλασιαστεί και να αντικαταστήσει κάποιο άλλο που καταστράφηκε. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα τελοµερή θεωρούνται και τα βιολογικά ρολόγια των κυττάρων.
Μάτια και καρδιά
Οι άγγλοι ειδικοί διατείνονται ότι τα µεγάλα σε µήκος τελοµερή ίσως να µην προστατεύουν µόνο το δέρµα και τα οστά από τις φθορές του χρόνου, αλλά και τους µυς, τα µάτια και την καρδιά.
Κατά µέσον όρο, οι άνθρωποι έχουν περίπου 30 µε 40 ελιές στο σώµα τους όµως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν 400. Εκείνοι που έχουν τουλάχιστον 100, αποτελούν το 10% - 15% του λευκού πληθυσµού.
Οι ειδικοί θέλουν τώρα να εξετάσουν, ανοι πολλές ελιές στο ανθρώπινο σώµα προστατεύουν καλύτερα τον οργανισµό και από άλλα συµπτώµατα της γήρανσης όπως είναι η περιορισµένη όραση ή ακόµη και οι καρδιοπάθειες.
πηγή
ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ
Πριν από 4 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου