Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Συμφωνία για απολύσεις στο Δημόσιο μέσω μετατάξεων;



- Θεωρούν τις μετατάξεις προσλήψεις
- 52.000 οι υπάλληλοι προς μετάταξη, μόνο 10.000 προσλήψεις δέχεται η Τρόικα
- ”Στον αέρα” τουλάχιστον 42.000 υπάλληλοι
- Θέλει κατά γράμμα εφαρμογή και απειλεί με τη δόση του Μαρτίου η Τρόικα

Σε δύο μεγάλα κύματα οι μετατάξεις, ένα ως τα Χριστούγεννα και ένα ακόμη ως το Μάρτιο, οπότε και η 4η δόση του δανείου.

Ως τέλη Δεκέμβρη θα έχουν αλλάξει θέσει 14.000 υπάλληλοι των Νομαρχιών και 5.000 υπάλληλοι Δήμων. Παραμένει μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει όμως με τους 3.200 εργαζόμενους που θα πάρουν μετάταξη από τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου που καταργούνται αλλά και με τους 1.800 εργαζόμενους του ΟΣΕ.

Ωστόσο με βάση το "πλαφόν" στις προσλήψεις του Δημοσίου (1 προς 5) ο νέος χρόνος θα είναι δύσκολος. Έστω ότι θα υπάρξουν οι 50.000 συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται. Από τις 10.000 προσλήψεις που θα εγκρίνει οι τρόικα οι 5.000 θα είναι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν από τους περίπου 5.000 υπαλλήλους ΔΕΚΟ που θα πάρουν μετάταξη, ενώ θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις των αποφοίτων των παραγωγικών σχολών των σωμάτων ασφαλείας, της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και δικαστικών. Κάπως έτσι ο αριθμός προσλήψεων......
μειώνεται δραματικά.

H κυβέρνηση ουσιαστικά για να πάρει χωρίς άγχος την τρίτη δόση του δανείου, δεν διαπραγματεύτηκε, με αποτέλεσμα η τρόικα να αλωνίζει πλέον τώρα στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτή η αδυναμία όμως της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις δημιουργεί μακρυπρόθεσμα σοβαρό θέμα, καθώς τον Μάρτιο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και με την στάση της η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για νέες πιέσεις.

Τότε η τρόικα θα μας πιέζει ενδεχομένως για απολύσεις μαζικές στο δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον καμία διαπραγματευτική ισχύ για να αποτρέψει αυτό το μαύρο σενάριο.

Σήμερα η τρόικα μας πιέζει με αφορμή την τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Τον Μάρτιο η τρόικα θα μας πιέσει ακόμα περισσότερο για την τέταρτη δόση του δανείου η οποία θα είναι υψηλότερη περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αγκάθι αυτή τη φορά είναι είναι οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών συμβάσεων με αιχμή την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Για το θέμα τω μετατάξεων , η τρόικα ζητά είτε οι υπάλληλοι των υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών να θεωρούνται ως νέες προσλήψεις και άρα να εμπίπτουν στον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, κάτι που ουσιαστικά βάζει βόμβα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτό γιατί το 2011 αναμένεται να αποχωρήσουν από το δημόσιο περί τους 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν είτε κανονικά είτε πρόωρα. Άρα, σύμφωνα με τον κανόνα της τρόικας θα πρέπει να προσληφθούν το 2011 μόνο 10.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ωστόσο, από τις μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 19.000 λόγω Καλλικράτη, 25.000 υπάλληλοι από δημόσιους οργανισμούς, 6.000 εργαζόμενοι από τις συγκοινωνίες και περίπου 2.000 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν στο δημόσιο.

Αυτό όμως εάν η τρόικα υπερισχύσει στις διαπραγματεύσεις είναι αδύνατον να συμβεί καθώς δεν θα μπορούν να προσληφθούν οι παραπάνω 52.000 υπάλληλοι, αλλά μόνο 10.000 εξ αυτών. Οπότε αυτόματα μιλάμε για 42.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα βρεθούν από τη μία ημέρα στην άλλη χωρίς δουλειά και αντιμέτωποι με το "φάντασμα" της ανεργίας.

Oι μετατάξεις στη Βουλή

Τουλάχιστον 40 οργανισμοί και ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου με χιλιάδες μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους οδηγούνται από τον Δεκέμβριο σε κατάργηση ή σε συγχώνευση ή ακόμα και εκκαθάριση.

Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται και το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για τις λεγόμενες μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς του δημοσίου ποιυ υπάρχουν κενά και ανάγκες.

Όσοι από τους χιλιάδες υπαλλήλους που θεωρηθούν υπεράριθμοι μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου θα λαμβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στις νέες θέσεις τους, ενώ δεν θα έχουν επιπρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα.

Όσοι υπάλληλοι δεν δεχθούν την μετακίνησή τους θα απολύονται χωρίς αποζημίωση, ενώ όσοι συμβασιούχοι εργάζονται στους συγκεκριμένους δημόσιους οργανισμούς θα απολύονται λαμβάνοντας την αποζημίωση μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν και για τους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες.

Στους οργανισμούς που καταργούνται ή που οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε άλλον δημόσιο φορέα είναι το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας και 51 τοπικά αγροτικά κέντρα. Την ίδια ώρα, σε εκκαθάριση εισέρχονται η Εταιρεία Πολεοδομίας και Στέγασης, το Ολυμπιακό Χωριό 2004 και η ΑΓΡΟΓΗ (όπου απολύονται 260 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί προεκλογικά).

Ωστόσο, έρχεται και το 2ο κύμα καταργήσεων οργανισμών από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Την κατάργηση των ανωνύμων εταιρειών "ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε." και "ΟΠΕΠ Α.Ε." και την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων αποφάσισε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αναφέρονται τα εξής: "Η Επιτροπή, αφού εκτίμησε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη της, αποφάσισε: α) την κατάργηση της εταιρίας “ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.” η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρίας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000€, β) την κατάργηση της εταιρίας “ΟΠΕΠ Α.Ε.”, στην οποία μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου".

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan