Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πόλεμος Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ετέθη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Ενας νοτιοκρεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS ενώ 14 στρατιώτες τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερης κλίμακας σύρραξη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap...


Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις. Το γενικό στρατιωτικό επιτελείο της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι ορισμένες από τις βορειοκορεατικές οβίδες έπληξαν το....

νησί όπου βρίσκεται νοτιοκορεαιτκό στρατιωτικό απόσπασμα. Αλλες έπεσαν τη θάλασσα.

"Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά", δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί. Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, πενήντα περίπου οβίδες έπεσαν στο νησί. "Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας", είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.

Η νοτιοκορεατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από το νησί, από όπου υψωνονται στήλες καπνού. Το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδριάζει σε υπόγειο καταφύγιο. Tα βορειοκορεατικά πυρά φαίνεται ότι έχουν σταματήσει

Ο βομβαρδισμός γύρω από το νησί της Νότιας Κορέας φαίνεται ότι σταμάτησε, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN. Προηγουμένως, ο στρατός της Νότιας Κορέας έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Κορέα να παύσει τα πυρά του πυροβολικού.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο YTN ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί με αλιευτικά σκάφη.

Η Κίνα εξέφρασε την "ανησυχία" της μετά την βορειοκορεατική επίθεση με οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα η Σεούλ να απαντήσει και να υπάρχουν τραυματίες και ένας νεκρός μέχρι τώρα.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χονγκ Λέι, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι και οι δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να "κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ειρήνη" και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

"Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης", υπογράμμισε πηγή του υπουργείου.

trelokouneli

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan