Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η Κάρτα του Πολίτη έρχεται χωρίς προσωπικά δεδομένα λέει το υπουργείο. Το κείμενο για τη δημόσια διαβούλευση δόθηκε στο ίντερνετ.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν στους δικτυακούς τόπους www.ypes.gr και www.opengov.gr/ypes οι αρχές που θα διέπουν την Κάρτα του Πολίτη, τα προσωπικά δεδομένα που θα περιλαμβάνει και οι τεχνικές προδιαγραφές που θα υιοθετηθούν για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών. Στο κείμενο της διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 12 Δεκεμβρίου, επισημαίνεται κατηγορηματικά ότι η Κάρτα του Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

Ο πολίτης θα έχει μόνο την Κάρτα του Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

«Η Κάρτα του Πολίτη» τονίζεται χαρακτηριστικά.....
«θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο και θα έχει θέση ψηφιακής ταυτότητας στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους,με σκοπό την πρόσβαση όσων επιθυμούν σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη δημόσια διοίκηση». Οι πολίτες που το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα με την Κάρτα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων. Παράλληλα οι δυνατότητες που προσφέρει θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών.

Η Κάρτα του Πολίτη θα έχει τις διαστάσεις καρτών όπως της ανάληψης μετρητών, ενώ στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του. Ταυτόχρονα θα φέρει πλινθίο, μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων, ενώ σε καμία φάση της προετοιμασίας δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) και δεν θα περιλαμβάνεται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Κάρτα του Πολίτη να διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου. Για τον σκοπό αυτόν, οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας του Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της, θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας.

Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα και η χρήση της θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Δεν αποτελεί επιλογή μας» τονίζεται στο κείμενο της διαβούλευσης «η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της Κάρτας. Αντίθετα, σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μιας Κάρτας η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με απόλυτο και επιστημονικά άρτιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών». Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο της Κάρτας, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα και στοιχεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της Κάρτας του Πολίτη επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι παρατηρούνται όλο και πιο συχνά φαινόμενα πλαστοπροσωπίας (όπως η κλοπή ταυτότητας, η χρήση ταυτότητας ή στοιχείων ταυτότητας τρίτων προσώπων). Η Κάρτα του Πολίτη που σχεδιάζουμε και θέτουμε σε διαβούλευση, τονίζει, δεν υποκαθιστά απλά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Αποτελεί κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση. «Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες και τις επιφυλάξεις που ήδη έχουν εκφραστεί από πολίτες και φορείς» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών. «Γνώμονας μας στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της Κάρτας του Πολίτη είναι η απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών».

oichalia : ως συνήθως θα συμβεί το αντίθετο από αυτά που εξαγγέλουν.

 "Το Βήμα"

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan