Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι νεοσύλλεκτοι στο Μεσολλόγι καταγγέλουν

Με επιστολή τους στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ,οι νεοσύλλεκτοι στο Μεσολόγγι,διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους:

"Είμαστε νεοσύλλεκτοι στο κέντρο εκπαίδευσης πεζικού στο Μεσολόγγι. Είναι γνωστό σε όλους ότι η σειρά μας είναι μία από τις πιο μαζικές λόγω της φήμης που συντηρείται περί αύξησης της θητείας. Γνωστό σε όλους εκτός από τους υπεύθυνους αξιωματικούς. Η τροφοδοσία των απαραίτητων στρατιωτικών ειδών καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Προκαλεί εντύπωση το πόσο δύσκολη γίνεται μια απλή γενικά διαδικασία, που επαναλαμβάνεται τρεις και τέσσερις φορές το χρόνο. Κάθε φορά όμως η ίδια ανοργανωσιά, τα ίδια λάθη. Φυσικά και δε μας πειράζει καθόλου που μπορεί να φοράμε κάποια από τα πολιτικά μας ρούχα (δε βιαζόμαστε να φορέσουμε αρβύλες), αλλά πραγματικά είναι εξαντλητικές οι συνεχείς αλλαγές και το συνεχές ψάξιμο στις αποθήκες, μέχρι να βρούμε τα νούμερα που μας ταιριάζουν.
Το δεύτερο που μας προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι ......
το απαράδεκτο φαγητό. Όσο κι αν ήρθαμε ψυχολογικά προετοιμασμένοι, πραγματικά δεν αντέχεται. Μας έδωσαν παστίτσιο που ψάχναμε να βρούμε τον κιμά. Είναι φανερό ότι οι περικοπές στην τροφοδοσία έχουν αρχίσει να αλλάζουν ακόμη και τις συνταγές, εκτός αν πρόκειται για μια νέα συνταγή του Master chef που εμείς δυστυχώς δεν έχουμε αφομοιώσει.
Από εκεί και πέρα όμως, το πιο σημαντικό είναι το διαζύγιο που έχει πάρει το κέντρο με την καθαριότητα και τον πολιτισμό. Οι υπερβολικά παλιές εγκαταστάσεις είναι εδώ και πολλά χρόνια ακατάλληλες για διαμονή ανθρώπων. Η κατάσταση στα μπάνια και στις τουαλέτες είναι δραματική. Οι 16 ντουζιέρες και οι 16 τουαλέτες ίσως να ήταν υποφερτές για τους 200 φαντάρους που έχει περίπου ο κάθε λόχος. Πάνω από τις μισές όμως δε λειτουργούν. Χαλασμένα καζανάκια, βουλωμένες χέστρες, ντουζιέρες που σου μένουν στο χέρι, ντουζ - παγίδες που βγάζουν μόνο καυτό νερό και κανείς δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να συναντήσει.
Το κέντρο στο Μεσολόγγι είναι επισήμως διάσημο για τις τουαλέτες. Γνωστοί και φίλοι που είχαν περάσει από εδώ περιγράφουν τις ίδιες καταστάσεις. Το χειρότερο ξενοδοχείο, το τελευταίο καφενείο θα είχαν κλείσει από το υγειονομικό αν είχαν παρόμοιες συνθήκες. Οι διοικητές των τελευταίων χρόνων πρέπει να παρασημοφορηθούν για το ενδιαφέρον τους για την υγεία των φαντάρων. Κάντε κάτι επιτέλους. Ας είμαστε οι τελευταίοι που υποφέρουμε αυτήν τη βρώμα. Δυστυχώς, όμως, η μέχρι τώρα στάση των αξιωματικών άλλα δείχνει.
Την Κυριακή δεν υπήρχαν απορρυπαντικά. Οι τουαλέτες καθαρίστηκαν μόνο με νερό. Οι σφουγγαρίστρες είναι ελάχιστες. Η μία διμοιρία περιμένει την άλλη να τελειώσει για να καθαρίσει. Η ίδια σφουγγαρίστρα αφού περάσει από τις τουαλέτες περνάει και από όλους τους θαλάμους του λόχου μόνο και μόνο για να μην θυμώσει ο λοχαγός. Όλα για τους τύπους. Δεν έχει σημασία αν η βρώμα μεταφέρεται, δεν έχει σημασία που δεν υπάρχει απορρυπαντικό, αρκεί να φαίνεται βρεγμένο το πάτωμα. Στην ίδια λογική τα σεντόνια και οι κουβέρτες. Ούτε μπορούμε να φανταστούμε πότε πλύθηκαν τελευταία φορά οι κουβέρτες. Στη λογική των αξιωματικών λίγο τίναγμα είναι αρκετό. Γι' αυτό και sleeping bag και πολιτικά σεντόνια απαγορεύονται αυστηρά. Είναι κοινό μυστικό ότι σε όλα τα κέντρα άτυπα επιτρέπονται. Στο Μεσολόγγι τους έπιασε ο πόνος."

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan