Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Διασώστης ο δήμαρχος, θεατής η Πυροσβεστική

Με αυτοθυσία μπήκαν στον ορμητικό χείμαρρο και έσωσαν 25χρονο αστυνομικό που κινδύνευε να πνιγεί, ενώ λίγο αργότερα επέστρεψαν και συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου πατέρα του. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια των ανδρών της Πυροσβεστικής, που βρίσκονταν στην απέναντι όχθη και ετοιμάζονταν για την επιχείρηση διάσωσης.


Είχε προηγηθεί η διάσωση της μητέρας του νεαρού, την ίδια ώρα που σε μια στιγμή τραγικής ανευθυνότητας ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Πασχάλης Μαυρομάτης, έσπευδε να μιλήσει για δύο νεκρούς. Σχολιάζοντας αργότερα τη δήλωσή του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσσαλονίκης, τόνισε πως είχε μία λανθασμένη πληροφορία που βιάστηκε να αναμεταδώσει.....

Ο Μάκης Τσομπανίδης, αστυνομικός που υπηρετεί στο Τμήμα Βάρης Αττικής, εγκλωβίστηκε στον χείμαρρο που ξεκινά από το Πανόραμα, διασχίζει τη Θέρμη και καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, όταν επιχείρησε να περάσει με το μικρού κυβισμού αυτοκίνητό του από μία γέφυρα στο ύψος του Ιππικού Ομίλου Θέρμης.
Η απερισκεψία του ήταν τόση που αψήφησε τους κώνους που έκλειναν τον δρόμο και τις συστάσεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το αυτοκίνητό του κόλλησε στη λάσπη, η μηχανή έσβησε και ο νεαρός άντρας κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τους γονείς του. Από το γειτονικό Τριάδι ο πατέρας και η μητέρα του έσπευσαν στις 4 το πρωί και έφτασαν στο αυτοκίνητο.
Ο πατέρας του άνοιξε τις πόρτες και ο 25χρονος βγήκε έξω, αλλά εκείνη την ώρα ο χείμαρρος κατέβασε τεράστιες ποσότητες νερού και τους παρέσυρε.
ΕρευνεςΗ μητέρα βγήκε με τη βοήθεια των πυροσβεστών στην όχθη, ο νεαρός αστυνομικός, όμως, παρασύρθηκε από τον χείμαρρο και γαντζώθηκε από τα κλαδιά ενός δέντρου, ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν και τα ίχνη του 50χρονου πατέρα. Ο 25χρονος παρέμεινε για περισσότερες από 2,5 ώρες στο σημείο μέχρι που τον εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία, από τη μια μεριά του χειμάρρου, αλλά δεν μπορούσαν να τον προσεγγίσουν.
«Δεν μπορώ άλλο. Κρυώνω. Δεν αντέχω», φώναζε, ενώ οι διασώστες τον καλούσαν να κάνει υπομονή μέχρι να ρίξουν τα σχοινιά στο νερό. Η βοήθεια και τελικά η σωτηρία του ήρθε από την αντίπερα όχθη. Ο δήμαρχος Θέρμης και ο συμπολίτης του Στ. Κυριακίδης, που είχαν φτάσει, δεν λογάριασαν τον κίνδυνο.
«Βλέπαμε ότι το νερό φούσκωνε. Εκτιμήσαμε ότι το παλικάρι δεν θα άντεχε και θα άφηνε τα κλαδιά του δέντρου. Τότε θα παρασυρόταν από το ορμητικό νερό. Ηταν ήδη πολύ εξαντλημένος και οι δυνάμεις του άρχισαν να τον εγκαταλείπουν», δήλωσε ο δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος.
Και ενώ τα συνεργεία διάσωσης μελετούσαν ακόμη πώς θα ρίξουν τα σχοινιά για να τραβήξουν τον εγκλωβισμένο, ο κ. Παπαδόπουλος και ο Στ. Κυριακίδης βούτηξαν στο νερό.
«Οταν άκουσα το παιδί να λέει «δεν αντέχω άλλο», πάγωσε το αίμα μου. Ενιωσα ότι θα αφήσει το δέντρο και θα χαθεί. «Πάμε δήμαρχε», λέω και πέφτουμε στο νερό. Ο δήμαρχος τον πλησιάζει σχετικά εύκολα και του δίνει το χέρι του. Βγάζω το μπουφάν μου και σκεπάζω το παλικάρι. Μιλούσε ακατάληπτα, έχανε τα λόγια του. Ηταν παγωμένος, αλλά δεν είχε τραύματα. Τον παραδώσαμε στο ΕΚΑΒ και μας έφυγε ένας αναστεναγμός ανακούφισης», είπε στο «Εθνος» ο Στ. Κυριακίδης.
Ο 25χρονος αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με συμπτώματα υποθερμίας, ενώ και η μητέρα του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Μέχρι αργά το βράδυ άνδρες της ΕΜΑΚ, εθελοντές και δύτες συνέχιζαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου πατέρα του.
Τεράστιες ζημιές και στη Χαλκιδική
«Καταιγίδα» τα προβλήματα
Η δυνατή νεροποντή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη αλλά και στην πολύπαθη Χαλκιδική. Στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Περαία Θεσσαλονίκης, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε δύο γυναίκες οδηγούς, μία στους Ταγαράδες και μία στο Τριάδι. Για αρκετές ώρες έκλεισε και ο δρόμος που οδηγεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προς την Περαία, καθώς και η εθνική οδό Νέων Μουδανιών στην Καρδία, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στον κάμπο του Σχολαρίου.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στη Χαλκιδική, με επίκεντρο τη Σάρτη, όπου πλημμύρισαν αρκετά παραλιακά σπίτια και καταστήματα, ενώ στο κάμπινγκ «Λα Κάρα», νότια της Βουρβουρού, τα τροχόσπιτα γέμισαν τη θάλασσα και αρκετά ξύλινα σπίτια καταστράφηκαν. Ζημιές έχουν αναφερθεί και σε άλλα κάμπνιγκ της περιοχής και μία γυναίκα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου με τραύματα στα κάτω άκρα. Η γυναίκα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στην Ορμύλια και απεγκλωβίστηκε με τη συνδρομή άλλων διερχόμενων οδηγών.Οι δρόμοι καλύφθηκαν με λάσπες, πέτρες και φερτά υλικά στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό, όπου οι αυλές των παραλιακών σπιτιών μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα.
Αγιον ΟροςΜέχρι το μεσημέρι χθες ήταν κλειστός ο παραλιακός δρόμος Τρίγλιας - Καλλικράτειας και Ορμύλιας - Βαστάμων. Η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, αλλά και στο Αγιον Ορος όπου πλημμύρισαν κτίρια στις Καρυές.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στον Θεσσαλικό Κάμπο, καθώς έχει φουσκώσει επικίνδυνα ο Πηνειός και απειλεί να πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα στη Φαρκαδώνα Τρικάλων και στη Λάρισα. Η υποχώρηση των φαινομένων από χθες το απόγευμα έδινε ελπίδα για εκτόνωση της ορμής και του όγκου του νερού.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Βιβλική καταστροφή στο Βαρθολομιό Ηλείας
Ολόκληρες γειτονιές έγιναν... λίμνη
Εφιαλτικό ήταν το ξημέρωμα της Τετάρτης για τους κατοίκους του Βαρθολομιού Ηλείας που είδαν την πόλη τους να... πνίγεται εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, με το νερό σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνει τους πενήντα πόντους, ενώ οι ιδιοκτήτες τους έδιναν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους.
Το κέντρο της πόλης παρουσίαζε εικόνα βιβλικής καταστροφής, ενώ οργισμένοι οι πληγέντες μιλούν για αδιαφορία των αρμοδίων και απαιτούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι αγωγοί ομβρίων υδάτων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ποσότητες νερού που δέχονταν, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατραπούν σε... λίμνες.
«Μια ζωή η ίδια ιστορία κάθε φορά που βρέχει. Βαρεθήκαμε να φωνάζουμε και να μην μας ακούει κανείς. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό σε περίπτωση έντονης βροχής. Δεν μπορούσαν οι αρμόδιοι να έχουν μεριμνήσει ώστε να μην έχουμε κάθε φορά τα ίδια προβλήματα; Τι περιμένουν να γίνει τελικά;» τονίζουν οι κάτοικοι του Βαρθολομιού.
Ο δήμαρχος Βαρθολομιού κ. Χρήστος Βρυώνης ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στη δυτική πλευρά της πόλης, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα και ζήτησε τη χρηματοδότηση από τη νομαρχία, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.
Στο Ναύπλιο, για τρίτη φορά τον τελευταίο ενάμιση μήνα οι δρόμοι θύμιζαν χείμαρρους, ενώ αρκούσαν 20 λεπτά έντονης βροχόπτωσης για να απειληθούν τα καταστήματα.
Οι οδοί Αργους, Ασκληπιού και Μπουμπουλίνας σε αρκετά σημεία τους ήταν αδιάβατοι, αφού τα νερά κυλούσαν σαν να είναι ποτάμι. Τα φρεάτια στην περιοχή της Ενδεκάτης ανάβλυζαν νερό, ενώ σε κάποια σημεία που είναι σε εξέλιξη έργα, δημιουργήθηκαν μεγαλύτερα προβλήματα.
Στην Ερμιονίδα μαζί με την έντονη βροχόπτωση έπεσε και χαλάζι και μάλιστα όπως περιγράφουν οι ντόπιοι σε μέγεθος καρυδιού.
Χθες το πρωί οι αγρότες πήγαν στα χωράφια τους όπου είδαν από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η δυνατή βροχή και το χαλάζι.
Γιάννης Αργυρόπουλος

Καταρρακτώδης βροχή στην Αττική
Πλημμύρισε υπουργείο, γέμισε νερά χειρουργείο του «Σωτηρία»
Τα υπόγεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη και εφεδρικό ισόγειο χειρουργείο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» πλημμύρισαν, εκτός των άλλων, από τη δυνατή νεροποντή που έπληξε προχτές το βράδυ την Αττική και δημιούργησε για αρκετή ώρα έντονα προβλήματα σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο. Από την καταρρακτώδη βροχή αναβλήθηκε επίσης και ο ποδοσφαιρικός αγώνας για το Κύπελλο Ελλάδας μεταξύ των ομάδων της Ηλιούπολης και Ολυμπιακού, στο γήπεδο του Αιγάλεω.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 150 κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια και ισόγεια, από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι χτες τα ξημερώματα, και 30 συνεργεία έκαναν συνεχώς αντλήσεις υδάτων, ενώ σε μία περίπτωση χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό οδηγού, από το παγιδευμένο αυτοκίνητό του στο Μαρούσι.
Στην οδό Αθηνάς 49, από τα νερά που μπήκαν ορμητικά στο ισόγειο υποκαταστήματος του ΟΤΕ, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά, η οποία αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ για τρεις ώρες παρέμεινε κλειστή η οδός Πειραιώς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ Χαμοστέρνας και Πέτρου Ράλλη.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν χρειάστηκε επέμβαση των πυροσβεστικών συνεργείων, γιατί το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από το προσωπικό του υπουργείου, ενώ και στο «Σωτηρία» δεν υπήρξε κίνδυνος για ασθενείς. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στο Χαλάνδρι και στο Μαρούσι.
Στη Λούτσα
Αγωνία για σέρφερ που «χάθηκε» στη θαλασσοταραχή
Ωρες αγωνίας χθες στην περιοχή της Λούτσας Αττικής για την τύχη ενός άνδρα, που χάθηκε ενώ έκανε σέρφινγκ, αλλά τελικά κατάφερε να βγει στην ξηρά αργά το απόγευμα.
Ο σέρφερ έγινε αντιληπτός από μία γυναίκα που τον παρακολουθούσε από την ακτή και ξαφνικά τον έχασε από τα μάτια της. Η ίδια ειδοποίησε γύρω στη 1 το μεσημέρι το Λιμεναρχείο, οπότε και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή του.
Ισχυροί άνεμοιΩστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης 7-8 μποφόρ που επικρατούσαν στην περιοχή, δεν μπορούσε να αποπλεύσει πλωτό του Λιμενικού. Ετσι οι έρευνες διενεργούνταν για πολλές ώρες από ελικόπτερο παντός καιρού «σούπερ πούμα» και από στεριάς.
Προχθές το βράδυ, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε ξέσυρε το με σημαία Νήσων Κεϊμάν σκάφος αναψυχής «Αμούρ», το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πέρδικας στην Αίγινα, με αποτέλεσμα να προσαράξει. Στο σκάφος επέβαινε εκείνη την ώρα μόνο ο κυβερνήτης του. Το «Αμούρ» ρυμουλκήθηκε αργότερα από ιδιωτικά σκάφη στην Αίγινα.
Εισροή υδάτωνΠροχθές, επίσης, μέσα σε κακοκαιρία παρουσιάστηκε εισροή υδάτων στο αλιευτικό «Αγιος Αντώνιος», που έπλεε με 5 επιβαίνοντες ανατολικά από το ακρωτήριο Αγιος Αντώνης στην Αίγινα. Τελικά το σκάφος έφτασε συνοδευόμενο από πλωτό του Λιμενικού στο λιμάνι της Αίγινας.

ethnos

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan