Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σερφάρισμα από το υψηλότερο σημείο της Γης...

Το υψηλότερο σημείο του κόσμου έχει Ίντερνετ! Από χθες, οι ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στην κορυφή του Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων, θα μπορούν να βλέπουν τα email τους, να σερφάρουν στον Παγκόσμιο Ιστό και να κάνουν βιντεοκλήσεις, επιδεικνύοντας σε πραγματικό χρόνο το κατόρθωμά τους.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Νεπάλ Ncell ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη...
βιντεοκλήση στο υψηλότερο σημείο των Ιμαλαΐων, μετά την επιτυχή έναρξη λειτουργίας ενός υπερσύγχρονου τηλεφωνικού σταθμού βάσης που προσφέρει «γρήγορο» Ίντερνετ τρίτης γενιάς (3G).

«Πραγματοποιήσαμε την πρώτη βιντεοκλήση από το υψηλότερο σημείο του κόσμου. Η κάλυψη του δικτύου φτάνει μέχρι την κορυφή του Έβερεστ», δήλωσε ο επικεφαλής της Ncell στο Νεπάλ, Πάζι Κόιστινεν.

Η υποδομή
Η ταχύτητα του δικτύου 3G είναι 3,6 Mbps, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7,2 Mbps. Οι υπηρεσίες τρίτης γενιάς επιτρέπουν την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων υψηλής ποιότητας. Ο συγκεκριμένος σταθμός βάσης εγκαταστάθηκε σε υψόμετρο 5.200 μέτρων, κοντά στο χωριό Γκόρακσεπ στην περιοχή του Έβερεστ.

Οι ορειβάτες που μέχρι τώρα έφταναν μέχρι την κορυφή του Έβερεστ, έπρεπε να έχουν μαζί τους δορυφορικό τηλέφωνο αν ήθελαν να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι συσκευές αυτές κοστίζουν πολύ ακριβά και η λήψη τους είναι ασταθής – κάποιες μέρες, μάλιστα, δεν υπάρχει καθόλου σήμα. Το δίκτυο δορυφορική κάλυψης τέθηκε σε λειτουργία το 2007 από την China Mobile και κάλυπτε μόνο την κινεζική πλευρά του βουνού.

Η εγκατάσταση του νέου δικτύου 3G, εκτός από τους ορειβάτες, θα εξυπηρετήσει και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή και μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας.

«Αποτελεί ορόσημο για τις επικοινωνίες, καθώς το 3G Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας θα φέρει πιο γρήγορες και πιο οικονομικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στο υψηλότερο βουνό του κόσμου», δήλωσε ο Λαρς Νάιμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής TeliaSonera, η οποία κατέχει το 80% της Ncell.

Συνολικά εγκαταστάθηκαν οκτώ σταθμοί βάσης, εκ των οποίων οι τέσσερις λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Ο χαμηλότερος λειτουργεί στα 2.870 μέτρα στην περιοχή Λούκλα, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο στην ανατολική πλευρά του Νεπάλ.

Οι μηχανικοί της εταιρείας αψήφησαν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους και δημιούργησαν την υποδομή. Ήδη οι ορειβάτες που χρησιμοποίησαν το δίκτυο δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Το Έβερεστ είναι το υψηλότερο βουνό των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το πιο ψηλό σημείο της Γης. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν ανέβει στην κορυφή του από τις 29 Μαΐου του 1953, όταν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νόργκεϊ έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που την κατέκτησαν.

Παρά τη λειτουργία του νέου δικτύου, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών καλύπτουν λιγότερο από το 1/3 των 28 εκατομμυρίων κατοίκων του Νεπάλ, μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η TeliaSonera ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια το 2011 για να καλύψει τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan