Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πόλη Vs Προαστίων

Πού θέλετε πραγματικά να μείνετε;

Το περιβάλλον που θα επιλέξετε να είναι ο τόπος κατοικίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής σας. Σας αρέσει ο χαρακτήρας της πόλης, με τη νυχτερινή ζωή της, τα καφέ και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, ή μήπως προτιμάτε την σχετική απομόνωση, τους χώρους πρασίνου και τον δωρεάν χώρο στάθμευσης που προσφέρουν τα προάστια; Προτιμάτε να πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά, ή δεν σας ενδιαφέρει το μετρό; Πόσο σημαντική είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής, και πόσο σας αρέσει να ζείτε με γείτονές;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά...
μεταφράζονται τις περισσότερες φορές σε κόστος είτε σε χρήμα είτε σε χρόνο. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η επιλογή του κέντρου ή μίας κεντρικής συνοικίας για ένα άνθρωπο που δουλεύει σε αυτό, σημαίνει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 ώρας την ημέρα και πάνω από 100 ευρώ τον μήνα σε έξοδα μετακίνησης.

Όσο αφορά το κόστος αγοράς, αυτό που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη είναι ότι στο κέντρο μπορείτε να βρείτε πιο εύκολα ένα μεταχειρισμένο σπίτι σε σαφώς πιο ελκυστική τιμή ενώ στα προάστια θα πρέπει να κινηθείτε κυρίως σε καινούργιο – υπάρχουν και εξαιρέσεις- ή να προσαρμόσετε την απόφαση σας όσον αφορά την περιοχή στις δυνατότητες του πορτοφολιού σας.

Στην περίπτωση που σκέπτεστε με οδηγό την μελλοντική αξία η κρίση έγινε αφορμή για να βγουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την «συμπεριφορά» των τιμών. Δηλαδή οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση βρίσκονται στα προάστια και κυρίως σε περιοχές που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα η αγορά του κέντρου επλήγη λιγότερο με εξαίρεση τις περιοχές του κέντρου με υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας. Μίας και σκέπτεστε και το ενδεχόμενο ενοικίασης, εκεί το κέντρο υπερισχύει, αφού η ζήτηση είναι σταθερή και δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις

Ένας ακόμα παράγων που δεν πρέπει να παραβλέψετε είναι το κόστος ζωής. Δηλαδή, το κόστος των αγορών από τρόφιμα μέχρι ρούχα και παπούτσια. Η αγορά του κέντρου προσφέρει περισσότερες και πιο φθηνές αγορές ενώ αντίθετα οι περιφερειακές αγορές είναι ακριβότερες με λιγότερες επιλογές τις περισσότερες φορές. Αν εξαιρέσει κανείς τα καταστήματα των εμπορικών αλυσίδων όπου δεν υπάρχουν διαφορές τιμών τότε από την σωστή επιλογή των αγορών σας μπορείτε να έχετε μία οικονομία τουλάχιστον 7% το χρόνο (συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων μετακίνησης).

Αν έχετε μικρά παιδιά, μία ακόμα παράμετρος είναι και η εκπαίδευση. Δηλαδή το επίπεδο αξιολόγησης των σχολείων –πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η σωστή επιλογή επηρεάζει όχι μόνο το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και το κόστος… Δηλαδή , ένα προβληματικό σχολείο πολλές φορές αναγκάζει τους γονείς είτε στην ανάγκη αλλαγής του σχολείου είτε σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε επιπλέον δαπάνη η οποία στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το χρόνο.



πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan