Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πως χρειάζονται περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Ένωσης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η έκκληση της Γερμανία για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμα βαν Ρόμπεϊ επέδωσε στους ευρωπαίους ηγέτες ένα σχέδιο συμφωνίας σχετικά με την "περιορισμένη" αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αναμόρφωση της ζώνης του ευρώ, όπως προτάθηκε από το Βερολίνο......
Το σχέδιο, αντίγραφο του οποίου διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο, προτείνει να...
συμφωνηθεί η δημιουργία ενός μόνομου πλαίσιου ασφαλείας για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, όπως η Ελλάδα την άνοιξη.
"Οι χώρες μέλη συμφώνησαν για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της και καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου (Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ) να δεσμευτεί για σχετικές διαβουλεύσεις" με τις χώρες "σχετικά με περιορισμένες αλλαγές της Συνθήκης για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο", υπογραμμίζεται στο σχέδιο συμφωνίας.
Προβλέπεται επίσης όπως οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητήσουν εκ νέου το θέμα αυτό στη διάρκεια της προσεχούς συνόδου του Δεκεμβρίου "ώστε όλες οι αλλαγές να καταστεί δυνατόν να επικυρωθούν το αργότερο από τώρα έως τα μέσα του 2013" , όπως προστίθεται στο σχέδιο συμφωνίας.
Το σχέδιο προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ΄ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και αν είναι λιγότερο αυτόματες απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά.
Για πρώτη φορά, οι κυρώσεις, με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων, θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, το οποίο σημαίνει πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, αν για παράδειγμα το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση. Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται επίσης στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και, το σημείο αυτό είναι καινούριο, σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.
ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ
Πριν από 23 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου