«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την Παρασκευή (29/10) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την πρόταση για στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έδωσε «μάχη» για το θέμα και κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα.Λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου κορυφής και μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, ωστόσο, τόνισε ότι η λογική αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου είναι «απαράδεκτη»...
«Δώσαμε μάχη για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου θα σήμαινε ότι χώρες της ΕΕ δεν θα είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν για κρίσιμα θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτική, η ναυτιλία.
«Μια τέτοια πρόταση χτυπά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών και των πολιτών μέσα στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δημοκρατική παράδοση που η Ελλάδα θέλει να στηρίζει και όχι να υπονομεύει.
«Δεν δέχθηκα καν να τεθεί ως θέμα συζήτησης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «με τη μάχη αυτή αποφύγαμε τα χειρότερα».
Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το «πράσινο φως» για περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, ωστόσο, δεν προχώρησαν στη στέρηση ψήφου, όπως πρότεινε η Γερμανία.
ΥΓ: Άσε μας ρε Τζέφρυ.....
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου