Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Εβαλαν «λουκέτο» 1.000 βενζινάδικα

Με 1.000 βενζινάδικα να έχουν βάλει λουκέτο από τις αρχές του έτους, οι πρατηριούχοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς δίνεται το «πράσινο φως» από το υπουργείο Μεταφορών στα σούπερ μάρκετ να ιδρύουν και να λειτουργούν δικά τους πρατήρια.

«Τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και από την απόφαση αυτή», δήλωσε χθες στο «Εθνος» ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων - Πρατηριούχων Καυσίμων Βαγγέλης Κώτσος. Προσέθεσε πως τα βενζινάδικα κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω της πτώσης της κατανάλωσης καυσίμων από την οικονομική κρίση, αλλά «πρωτίστως από τις συμβάσεις προμήθειας που λειτουργούν αποκλειστικά υπέρ των εταιρειών»....

Υπόμνημα
Ο κ. Κώτσος μάς είπε πως ήδη η ΠΟΠΕΚ με υπόμνημά της στον επί των Υποδομών - Μεταφορών υπουργό Δημ. Ρέππα εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της για το θέμα της ίδρυσης πρατηρίων καυσίμων στα σούπερ μάρκετ. Προειδοποίησε δε πως οι πρατηριούχοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν τα νέα λουκέτα που αναπόφευκτα θα επιφέρει στην αγορά καυσίμων.
Το ίδιο θέμα έθεσαν σε συνάντησή τους με τον κ. Ρέππα και τον γ.γ. του υπουργείου Χαρ. Τσιόκα και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις της ΟΒΕ και να προβεί στις κατάλληλες τροποποιήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις». Το θέμα βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να δούμε αν και ποιες τροποποιήσεις θα γίνουν.
Εκτός απροόπτου, θα πρέπει να υπογραφεί το προσεχές δεκαήμερο η κοινή υπουργική απόφαση (υπ. Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) για την τοποθέτηση του συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος- Χρ. Κολώνας
Το αργότερο σε 7 χρόνια
Μετεγκατάσταση πρατηρίων από ισόγεια ξενοδοχείων ή γραφείων
Το αργότερο σε επτά χρόνια θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί και μετεγκατασταθεί σε άλλους χώρους όσα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν στο ισόγειο χώρων μαζικής συνάθροισης ατόμων, όπως είναι τα ξενοδοχεία ή οι χώροι γραφείων. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο εισάγεται την ερχόμενη Τρίτη για δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προβλεπόταν μεταβατική περίοδος διάρκειας 12 ετών για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς και τη μετεγκατάσταση των πρατηρίων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε προχθές κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών η ηγεσία του υπουργείου, η δωδεκαετία μετρά από το 2005 οπότε και χρονολογείται η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια των πρατηρίων. Αλλαγές θα υπάρξουν και στα όρια της απόστασης ασφαλείας των πρατηρίων από τους χώρους συνάθροισης πολιτών.
Ετσι, η απόσταση των 50 μέτρων (από τα 200 που ισχύει έως σήμερα), που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κλάδου, αναμένεται να αυξηθεί στα 80. Οι εκπρόσωποι των Βενζινοπωλών διεκδικούσαν η απόσταση αυτή να οριστεί στα 110 μέτρα, επικαλούμενοι σχετική μελέτη του ΕΜΠ. Σε ό,τι αφορά στο «πράσινο φως» για την ίδρυση πρατηρίων από σούπερ μάρκετ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην τήρηση συγκεκριμένων όρων, οι οποίοι είναι η ύπαρξη απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον 80 μέτρων από το κατάστημα και η ύπαρξη διαφορετικής εισόδου και εξόδου του πρατηρίου από αυτή του καταστήματος ή του χώρου στάθμευσης.
Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan