Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πανικός στις αγορές

Η κρίση χρέους της Ιρλανδίας, προκαλεί τρόμο σε όλη την ΕΕ. Κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας στο περιθώριο της συνόδου της G20. Φόβοι για πτώχευση της Ιρλανδίας και ντόμινο σε όλη την Ευρώπη
Οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας των G20 έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στη Σεούλ κοινή ανακοίνωση που επιδιώκει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, που ανησυχούν για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιρλανδίας.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Σεούλ, δεν κατονομάζεται η Ιρλανδία, ούτε καμία άλλη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών υπενθυμίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών.

"Κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η Ιρλανδία και ο μηχανισμός στήριξης

Με βάση κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δέχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου επί της αρχής μια περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με την πιθανή εισαγωγή ρήτρας που θα προβλέπει τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν στην κατοχή κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών στο κόστος της διάσωσης.

Προηγουμένως, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και τη Γαλλίας είχαν έκτακτες συνομιλίες στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, αφού ο πανικός που κατέλαβε τις αγορές για το ιρλανδικό χρέος εκτίναξε σε ύψος ρεκόρ τα spreads επηρεάζοντας τη θέση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, λέγοντας ότι δεν κατόρθωσαν να κατανοήσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης στους οποίους έχει τη δυνατότητα να προσφύγει μία χώρα της ζώνης του ευρώ.

Μέχρι στιγμής , η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει την υποστήριξη του μηχανισμού της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σκληρή κριτική σε Γαλλία και Γερμανία

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Irish Independent ότι η θέση που υιοθέτησαν η Γερμανία και η Γαλλία, προκάλεσε την ακούσια αντίδραση των αγορών.

Σύμφωνα με τις επίμαχες δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ, εάν μία χώρα της ευρωζώνης προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αυτός δεν πρέπει να καλύψει το σύνολο του κόστους, μέρος του οποίου πρέπει να αναληφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές. Χθες, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε αυτή τη θέση της γερμανίδας καγκελαρίου, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των αγορών.

"Δεν ήταν εποικοδομητικό", δηλώνει ο ιρλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. "Ο,τι ειπώθηκε είχε , ίσως, μία απροσδόκητη συνέπεια".

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε στη Σεούλ ότι το Λονδίνο υποστηρίζει την ιρλανδική κυβέρνηση στις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν δεσμεύθηκε για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

"Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ιρλανδική κυβέρνηση στα μέτρα που λαμβάνει στον δημοσιονομικό τομέα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζορτζ Οσμπορν.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan