Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κρίση στο κακάο θα μας στερήσει τη σοκολάτα!

Η σοκολάτα ήταν κάποτε το αγαπημένο ρόφημα και αποκλειστικό προνόμιο βασιλιάδων των Μάγια και των Αζτέκων, στην εποχή μας όμως, μέχρι πρότινος, μπορούσε να την απολαύσει ο καθένας.

Τώρα όμως, ο γευστικός αυτός ''πειρασμός'', ενδεχομένως να ξαναγίνει απλησίαστη πολυτέλεια, καθώς υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί έλλειψη στο κακάο.

''Η σοκολάτα μπορεί να γίνει τόσο σπάνια όσο το χαβιάρι'' δήλωσε ο John Mason, μέλος του συμβουλίου ερευνών, για την προστασία της φύσης, που εδρεύει στην Γκάνα.

Αυτό σημαίνει ότι, ο μέσος άνθρωπος δεν θα είναι στην οικονομική θέση να αγοράσει γλυκά από σοκολάτα.

Η τιμή του κακάο, της πρώτης ύλης της σοκολάτας, έχει ''εκτοξευθεί'' στις διεθνείς αγορές, ενώ η ζήτηση για το προϊόν, ειδικά για τη μαύρη σοκολάτα, που χρειάζεται περισσότερο κακάο για να παρασκευαστεί, έχει συμβάλλει ώστε να αυξάνεται περισσότερο η τιμή της.

Το εμπόριο της σοκολάτας στη μαύρη αγορά, καθώς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οδήγησαν στο να υπάρχει έλλειψη του προϊόντος σε σχέση με τη ζήτησή του.

Το γεγονός ότι οι παραγωγοί κακάο στη Δυτική Αφρική, έχουν ημερήσιο κέρδος λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, ίσως δικαιολογεί την έλλειψη του καρπού.

Επιπλέον πολλές φορές, η γη που καλλιεργούν χάνει τη γονιμότητά της, ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί έναν επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για την κρίση του κακάο.
cosmo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan