Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η κρίση χτύπησε και τα περίπτερα - Έκλεισαν 155 περίπτερα στη Θεσσαλία από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, εκ των οποίων 35 στα Τρίκαλα .

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες που επέφερε η οικονομική κρίση βρίσκονται ολοένα και περισσότερο οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και στην πόλη των Τρικάλων.
Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται στο ενοίκιο, έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά λειτουργικών υποχρεώσεων, που δεν μπορούν να καλύψουν με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα.
Το γεγονός αυτό προκαλεί αγωνία για το μέλλον και ταυτόχρονα απόγνωση.
Η απαγόρευση του καπνίσματος, οι αυξήσεις που σημειωθήκαν στα τσιγάρα, αλλά και το χαμηλό κέρδος από την πώληση καπνικών προϊόντων, σαφώς στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία νέων ζητημάτων.
Φτάνει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους έκλεισαν χιλιάδες περίπτερα στην Ελλάδα, περί τα 1.600.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Θεσσαλό πρόεδρο της Ομοσπονδίας Περιπτεριούχων Καπνοπωλών Ελλάδος κ. Κώστα Κόγια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο νομό Τρικάλων .....
έκλεισαν 35 περίπτερα, στο νομό Μαγνησίας 50 περίπτερα, στο νομό Λάρισας 45 περίπτερα και στο νομό Καρδίτσας 25 περίπτερα.
«Πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο. Εάν δεν υπάρξει γρήγορη θεσμοθέτηση, τότε θα βάλουν λουκέτο πάνω από 20.000 περίπτερα. Ενώ το σύνολο είναι 46.000, θα φθάσουμε δηλαδή πολύ κοντά στο μισό (50%). Τα τεράστια λειτουργικά έσοδα δεν επιτρέπουν πλέον την συντήρηση και τη βιωσιμότητα του περιπτέρου», σημείωσε μέσω δηλώσεων του ο κ. Κόγιας.
Νέες αυξήσεις
Στα τέλη του μήνα αναμένεται να σημειωθεί νέα αύξηση στα τσιγάρα, άνοδο κατά 0,20 λεπτά του ευρώ. Κι ενώ πολλοί καπνιστές, ίσως διατυπώσουν παράπονα, για τους περιπτερούχους η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού αυξάνεται ο πάγιος φόρος στο 20% και ο φορολογικός συντελεστής στο 65%, αλλά και το ποσοστό των πωλητών από τα 13,8 λεπτά στα 19,1 λεπτά σε κάθε πακέτο από τα λεγόμενα ακριβά τσιγάρα.
«Έγινε μείωση του αναλογικού (από 67% στο 65%) και αύξηση του παγίου φόρου που μικραίνει την ψαλίδα μεταξύ φθηνών και ακριβών τσιγάρων, ώστε να προέλθει ένα ωφέλιμο κέρδος για όλους. Σίγουρα, είναι μια καλή εξέλιξη για εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόγιας.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan