Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου – Ετοιμοι για κόντρα με την τρόϊκα - Πρέπει του χρόνου να βρεθούν 3,5 δισ.

- Αύριο στο Μαξίμου σύσκεψη για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού
- Θα καταργηθούν θέσεις προσωπικού στο δημόσιο
- Παιχνίδια από Γαλλία και Γερμανία σε βάρος των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης

Κόκκινο συναγερμό σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού αλλά και την απάντηση που θα δώσει η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων έχει σημάνει για αύριο ο Πρωθυπουργός.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει καλέσει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς στους οποίους πέφτει το βάρος της περιστολής των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι κυβερνητικές δράσεις με τις οποίες θα εξοικονομηθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε περικοπές μισθών ή αύξηση της φορολογίας, μέτρα για τα οποία έχει άλλωστε δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν θα ληφθούν.....
«Ξεκινάμε τον Τρ(ο)ικό πόλεμο» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που αρχίζουν τη Δευτέρα θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και με περιορισμένα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Εurostat που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Το Βήμα” το βασικό επιχείρημα, πίσω από το οποίο θα οχυρωθεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι κατόρθωσε σε λιγότερο από δώδεκα μήνες να περιορίσει το έλλειμμα κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει τώρα να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση. Φυσικά μπορεί να περιόρισε το έλλειμμα όπως λένε όμως οι πολίτες ακόμη στενάζουν από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ενώ οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως θα έρθουν και νέα χειρότερα μέτρα παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί αντιθέτου!
Από την άλλη πλευρά οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση (και πιέζουν με δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου της ΕΕ κ. Ολι Ρεν και του επικεφαλής του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ) ότι εφόσον η μείωση του ελλείμματος δεν είναι στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος του επόμενου χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» ο Πρωθυπουργός κατ΄ αρχάς θα έχει κατ΄ ιδίαν συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να ενημερωθεί για τους γρίφους και τις δυσκολίες του νέου προϋπολογισμού, ενώ στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επίσης κληθεί ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους στόχους και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο τμήμα των κρατικών δαπανών που θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν θα προκύψει από την κατάργηση θέσεων προσωπικού σε οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία προσφέρουν ελάχιστα στη δημόσια διοίκηση και μπορούν να περιέλθουν στον ιδιωτικό τομέα. Εχει ήδη αποφασιστεί, για παράδειγμα, να καταργηθεί το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ) και η Ικάριος Αθλητική Ακαδημία και πολλοί άλλοι οργανισμοί, ενώ πολλοί ακόμη θα συγχωνευθούν και θα λειτουργούν στο εξής με πολύ λιγότερο προσωπικό.
Ταυτόχρονα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις υπαλλήλων που προσλήφθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της ΑΜΕΛ και του Τραμ, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν επί κυβέρνησης Καραμανλή, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2009.
Το υπουργείο Οικονομικών επίσης εισηγείται στον Πρωθυπουργό μια σειρά δράσεις σε άλλα υπουργεία που θα μειώσουν τις κρατικές δαπάνες κατά 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2011, όπως:
* Η μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία και στον τομέα της Υγείας γενικότερα κατά 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, με τη μηχανοργάνωση των μονάδων Υγείας και με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
* Η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία, αλλά με ταυτόχρονη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων στην ακτοπλοΐα.
* Περικοπές επιδομάτων και πλασματικών υπερωριών σε δημοσίους υπαλλήλους και κατάργηση ειδικών προνομίων.
* Πάγωμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα προγράμματα προμήθειας ανταλλακτικών και αναλωσίμων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επανέλαβε και χθες ότι δεν μπορούν να απολυθούν μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας κάνουν λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού στον δημόσιο τομέα. «Οπου δεν χρειάζονται και είναι υπεράριθμοι, ή παρασιτούν ή είναι αργομισθίες, εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό, αλλά νομίζω ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει περιθώριο εξορθολογισμού του προσωπικού του, εξυγίανσης και ανακατανομής του, με τρόπο που να μην οδηγεί σε απολύσεις. Προφανώς όμως η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί πιανα έχει θέματα ταμπού» υπογράμμισε χθες ο κ. Οθωνας, μιλώντας στον Βήμα FΜ.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξυγιάνουμε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ηδη, εδώ και έναν χρόνο, έχουμε ξεκινήσει ενέργειες, έτσι ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός και στον δημόσιο ακόμη και με το σύστημα των προσλήψεων» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.
Οι ξένοι προεξοφλούν τη λήψη νέων μέτρων το 2011
Οι αποκαλύψεις θα γίνουν τη.... Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για το 2009 και το 2010, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση των ελλειμμάτων πάνω από 15% και 9% αντίστοιχα και οδηγούν σε έκρηξη του δημοσίου χρέους. Χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, για να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος το 2011.

Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου (χωρίς να τον κατονομάζει) ο οποίος επιβεβαιώνει ότι θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», αλλά διευκρινίζει ότι θα είναι περικοπές δαπανών και όχι νέοι φόροι ή μειώσεις μισθών. Το ίδιο πρόσωπο εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,3% του ΑΕΠ.
Εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, αλλά και της ανακοίνωσης των στοιχείων για το έλλειμμα από τη Εurostat την ίδια ημέρα, στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκαν χθες οι συσκέψεις για τον προϋπολογισμό. Παραλλήλως ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και οι στενοί του συνεργάτες ετοιμάζουν τη διαπραγματευτική γραμμή που θα τηρήσουν κατά το κρίσιμο τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου όταν και θα «κλειδώσουν», κατά τις διαβουλεύσεις με το ευρωατλαντικό κλιμάκιο, τα νέα μέτρα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, στο οποίο θα αποτυπώνονται αναλυτικά αυτά τα μέτρα.
Την ίδια ώρα στην Νότια Κορέα στη Σύνοδο των G20, Γαλλία και Γερμανία έχουν βάλει στο στόχαστρο πλέον την Ιρλανδία με απώτερο σκοπό να χτυπήσουν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για να διασφαλίσουν φυσικά τα δικά τους κέρδη. Κάτι ανάλογο δηλαδή που έκαναν και με την χώρα μας όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan