Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

5 μύθοι για το φαγητό

Όταν τρώτε αργά το βράδυ, παχαίνετε


Μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές για να χάσετε βάρος είναι να κόψετε το βραδινό φαγητό - με το λογικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χρόνος να κάψετε τις θερμίδες που πήρατε.
Οι έρευνες παρ΄ όλ΄ αυτά λένε το αντίθετο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το θέμα δεν είναι τόσο στο πότε τρώμε μέσα στη μέρα, αλλά πόσο τρώμε συνολικά.


Αναλύοντας 2.500 ανθρώπους, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι το να τρώμε περισσότερο απ΄ ότι πρέπει ημερισίως παίζει τεράστιο ρόλο ως προς την αύξηση βάρους, ενώ η ώρα που τρώμε είναι σχεδόν ασήμαντη.
Κάψτε περισσότερες θερμίδες απ' όσες καταναλώνετε και θα χάσετε βάρος, ανεξάρτητα από το αν αδειάζετε το ψυγείο στη μέση της νύχτας ή όχι.



Κακή η ζάχαρη, καλά τα γλυκαντικά


Όταν προσπαθούμε να χάσουμε μερικά κιλά, μια αναμενόμενη ενέργεια είναι να αποφύγουμε τη ζάχαρη και να την αντικαταστήσουμε με χαμηλών θερμίδων γλυκαντικά. Στην πραγματικότητα όμως, σε αυτή την περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προτιμήσουμε το φυσικό προϊόν.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα ανακάλυψαν ότι τα χαμηλών θερμίδων υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους καθώς ξεγελούν το σώμα προετοιμάζοντάς το να προσλάβει μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Επειδή οι θερμίδες δεν έρχονται, το σώμα προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση της πείνας ώστε να αποκτήσει το φαγητό που περιμένει ή καίει λιγότερη ενέργεια, προκαλώντας έτσι τη συσσώρευση του λίπους.



Το κόκκινο κρέας έχει πολλά λιπαρά


Δεν έχει στην πραγματικότητα. Εν πάσει περιπτώσει όχι πάντα. Το καλό με το κόκκινο κρέας είναι ότι μπορείς εύκολα να εντοπίσεις το λίπος, άρα και να το αποφύγεις.
Διαλέγοντας το σωστό κομμάτι στο μοσχαρίσιο κρέας , όπως το φιλέτο ή το νουά, μειώνουμε δραστικά την πρόσληψη λίπους, ενώ αφήνοντας πολλά λευκά κομμάτια στο κρέας, δηλαδή λίπος, δεν μας βοηθά καθόλου να χάσουμε βάρος. Το προσεκτικά επιλεγμένο κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει τόσο λίγο λίπος, όσο και το κοτόπουλο (4 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια κρέας) καθώς και την ίδια ποσότητα πρωτεϊνης.



Οι σοκολάτες είναι του διαβόλου


Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και με τη σοκολάτα: ότι πληρώνεις, παίρνεις. Οι φθηνές μπάρας σοκολάτας γάλακτος πολύ σωστά ευθύνονται για την αύξηση της περιφέρειας, λόγω του υψηλού επιπέδου trans-λιπαρών - τουτέστιν χημικώς επεξεργασμένων φυτικών ελαίων.

Η καλής ποιότητος μαύρη σοκολάτα, αντιθέτως, παρέχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τα καρδιακά νοσήματα και την πρόωρη γήρανση. Παρ' όλο που σαν τροφή παραμένει παχυντική, ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο) την ημέρα είναι πολύ πιθανότερο να βελτιώσει παρά να βλάψει την υγεία σας.



Οι υδατάνθρακες παχαίνουν


Το αιώνιο ζήτημα με τους υδατάνθρακες απλώς αρνείται να λήξει, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να επιλέξετε μια δαίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεϊνες.
Αλλά το να αποκλείσετε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας είναι λίγο άδικο, καθώς ενώ κάποιοι απ' αυτούς είναι βλαβεροί, ορισμένοι κάνουν καλό στην υγεία σας.
Η ουσία βρίσκεται στα επίπεδα ζάχαρης. Ενώ το άσπρο ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ζυμαρικά και οι πατάτες μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου (που συνοδεύεται από εξίσου απότομη πτώση και απεγνωσμένη αναζήτηση περισσότερης ζάχαρης) άλλες πηγές υδατανθράκων όπως τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως μεταβολίζονται αργά σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κρατώντας μακριά το χέρι σας από το κουτί με τα μπισκότα.
msn.gr

blogotsarka.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan