Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Μαθητευόμενος του Ζοτς ο Ούρι Γκέλερ...

Η έκφραση του εκστασιασμένου Θανάση Γιαννακόπουλου σε ένα μαγικό του Καλάθη τα έλεγε όλα. Αλλά και ποιος είδε χθες βράδυ τον Παναθηναϊκό και δεν μαγεύτηκε; Οι Τούρκοι ψάχνουν ακόμα τη μπάλα!
Ένας Παναθηναϊκός βγαλμένος από τα όνειρα των οπαδών του, ισοπέδωνε επί 40 λεπτά την Εφές. Κι αυτό ακριβώς ήταν που έκανε την εμφάνισή του ασύλληπτη. Το ανελέητο σφυροκόπημα ενός δυνατού αντιπάλου και στις τέσσερις περιόδους του αγώνα είναι κάτι που είχε να συμβεί καιρό ακόμα και για τον ίδιο τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και τη χρονιά του triple crown σπάνια κατάφερνε να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό επί 40 λεπτά.
Από τον Ομπράντοβιτς βέβαια όλα να τα περιμένεις. Εκεί που ο Παναθηναϊκός χάνει σε ποιότητα (Σπανούλης, Πέκοβιτς και χθες Νίκολας εκτός αγώνα) θα βρει τον τρόπο για να μεταμορφώσει ακόμα και τον Νικ... Σιδέρη - όπως είχε μετονομαστεί μέχρι πρόσφατα - σε Νικ Καλάθη. Θα βγάλει τον φοβισμένο και ανύπαρκτο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, Τέπιτς με αυτοπεποίθηση στο γήπεδο καβαλώντας τον αντίπαλό του στο πρώτο καλάθι του αγώνα.....

Κυρίως όμως, επειδή το μπάσκετ αποτελείται από άτομα που συντελούν σύνολο, θα καταφέρει να βγάλει μια ομάδα λυσσασμένων λύκων στο γήπεδο έτοιμοι να καταπιούν τον αντίπαλο αμάσητο.
Στα χρόνια του Ομπράντοβιτς έχουμε δει κι έχουμε δει τρικ, επιθέσεις, συστήματα, πικ εν ρολ. Τέτοια άμυνα όμως ποτέ ξανά! Άμυνα που να φωνάζει στον αντίπαλο «καλάθι θα βάλεις μόνο πάνω από το πτώμα μου».
Οι 61 πόντοι κολακεύουν πολύ την πλούσια σε ταλέντο Εφές Πίλσεν. Αν ο Παναθηναϊκός δεν έπαιζε και για το θέαμα σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να τελειώσει το ματς και με παθητικό λιγότερο των 50 πόντων. Όταν μια ομάδα παίζει τέτοια άμυνα, μπορεί να κερδίσει για πλάκα με 23 πόντους διαφορά κι ας έχει... 23% στα τρίποντα (4/17)! Και με τον Διαμαντίδη χειρότερο, εκ των καλύτερων, να τελειώνει το ματς μες στα νεύρα με 3/11 σουτ και 4 λάθη!
Η άμυνα ήταν εκείνη που προκάλεσε ενθουσιασμό και στον κόσμο, τα κλεψίματα, οι τάπες, τα 24άρια που νέκρωσαν με τη μπάλα στα χέρια των Τούρκων. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολη δουλειά απέναντι σε μια ομάδα ανήμπορη να αμυνθεί απέναντι στους αυτοματισμούς του Παναθηναϊκού που προκάλεσαν ίσα με 10 καρφώματα στο καλάθι της Εφές. Δεν τα μετρούσαμε κιόλας, όμως ακόμα και η στατιστική τρελάθηκε βλέποντας τους πρωταθλητές να έχουν 22 εύστοχες προσπάθειες μέσα από τη ρακέτα, δείγμα κι αυτό της αλλαγής στην επιθετική φιλοσοφία και ανάπτυξη.
Ο Ομπράντοβιτς πανηγύριζε με σφιγμένες γροθιές σε κάθε μεγάλη άμυνα των παικτών του, ενώ ο Καλάθης ανέλαβε επιθετικά να βγάλει εκπληκτικές φάσεις και στο (αγαπημένο του) ανοιχτό γήπεδο και σε σετ παιχνίδι. Ο άλλος Καλάθης έκανε ουσιαστικά χθες πρεμιέρα στον Παναθηναϊκό. Τους προηγούμενους 12 μήνες ήταν ένα... περιφερόμενο φάντασμα του «αλιγάτορα» που θάμπωσε τον κόσμο του NCAA.Έχει την ψυχολογία και τα... guts να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο ακόμα και μετά από ένα κακό βράδυ που θα του προκύψει; Ή, θα μείνει στην κορυφαία βραδιά της πράσινης καριέρας του και θα τον φάει ξανά ο πάγκος και οι φράσεις «κάποιοι δε μπορούν» που ξεστόμισε ο Ζοτς στη Λιουμπλιάνα;
Καμία εγγύηση δε μπορεί να υπάρξει για την σταθεροποίησή του. Η μόνη εγγύηση όμως, είναι η παρουσία του μεγαλύτερου προπονητή που πάτησε ποτέ το πόδι του σε οποιοδήποτε άθλημα στην χώρα μας. Διότι αν ο Ομπράντοβιτς κατορθώσει να παρουσιάσει και τον Καλάθη ως... μαέστρο, τότε η επιστήμη θα σηκώσει τα χέρια ψηλά. Αυτός ο Σέρβος, στο τέλος, θα κάνει τον Ούρι Γκέλερ να πετάξει τα διπλώματα του μάγου και να δηλώσει μπροστά του μαθητευόμενος...

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan