Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ


Περικοπές 200 έως 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου προκύπτουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς... της διοίκησης της επιχείρησης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι νόμοι του περασμένου Μαρτίου και του Μαΐου, με τους οποίους μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζόμενων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Σε ακραίες περιπτώσεις, μάλιστα, οι περικοπές φθάνουν μέχρι… 18.000 ευρώ!

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Ν. Φωτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το συνδικάτο έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη διοίκηση, προκειμένου οι κρατήσεις να γίνουν σταδιακά σε 12 ή 18 δόσεις, πρόσθεσε πάντως ότι η ΓΕΝΟΠ δεν θα δεχτεί να μείνουν απλήρωτες οι υπερωρίες που έγιναν λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Φωτόπουλος υπενθυμίζει ακόμη ότι η ΓΕΝΟΠ έχει προσφύγει στο ΣτΕ και στα πολιτικά δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθούν αντισυνταγματικοί οι νόμοι με τους οποίους μειώθηκαν οι αποδοχές στο Δημόσιο.

Πρόκειται για τους νόμους 3833 και 3845 / 2010 με τους οποίους, αντίστοιχα:

-Μειώθηκαν κατά 7% από 1ης Ιανουαρίου οι μισθοί και κατά 30% τα επιδόµατα των Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, ενώ τέθηκε πλαφόν στους μισθούς, ίσο με τις αποδοχές Γενικού Γραµµατέα Υπουργείου.

-Με το νόμο 3845 μειώθηκαν περαιτέρω 3% οι μισθοί από 1ης Ιουνίου, ενώ καταργήθηκαν τα επιδόµατα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για όσους παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα και αντικαταστάθηκαν από επιδόματα 250 (άδεια και Πάσχα) και 500 ευρώ (Χριστούγεννα) για τους υπόλοιπους.

Οι κρατήσεις στους μισθούς δεν ξεκίνησαν άμεσα, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να εμφανίζονται "οφειλές" των εργαζομένων προς την επιχείρηση οι οποίες (για όσους εργαζόμενους το επιθυμούν) θα κρατηθούν σε 12 μηνιαίες δόσεις, αν το υπόλοιπο είναι μέχρι 1500 ευρώ ή σε 18 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά. Πρόκειται ουσιαστικά για άτοκο δάνειο της επιχείρησης προς το προσωπικό.

Η ΓΕΝΟΠ διευκρινίζει ότι η αποδοχή των δόσεων δεν αποτελεί "νομιμοποίηση" των μειώσεων στους μισθούς εκ μέρους των εργαζομένων και τους καλεί να υπογράφουν τη σχετική αίτηση "με επιφύλαξη".

Ως "αιτία πολέμου" θεωρείται, πάντως, από το συνδικάτο η προοπτική να μην πληρωθούν οι υπερωρίες που έγιναν στη διάρκεια του χρόνου (ύστερα από αίτημα της επιχείρησης προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού στις "μάχιμες" τεχνικές υπηρεσίες), επειδή με την πληρωμή των υπερωριών υπερβαίνουν το πλαφόν στους μισθούς. "Είναι αλήθεια ότι θα βρεθούν συνάδελφοι χρεωστικοί και παρανόμως όχι μόνο να μην πληρώνονται την εργασία που έχουν παράσχει, αλλά να καλούνται και να επιστρέψουν χρήματα", αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σχετική επιστολή προς τους εργαζόμενους και προσθέτει: "Αυτό η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το θεωρεί απαράδεκτο, είναι παράνομο και δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Θα βρει τρόπο να το λύσει και όποιος φέρει εμπόδια σε αυτό θα υποστεί τις συνέπειες του παράνομου". 
sarotiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan