Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Αθήνα, όπως Ουγκάντα!

Αθήνα, πόλη σε ανθρωπιστική κρίση, όπου πλέον έρχονται να συνδράμουν οργανώσεις από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, όπως ακριβώς οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, που μέχρι τώρα πήγαιναν στην Ουγκάντα, το Τατζικιστάν και σε άλλα μη αναπτυγμένα κράτη. «Αυτό είναι πολύ πικρό» σχολίασε ο γιατρός Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης, που αποφάσισε πλέον να δράσει εντός των τειχών, «σαν να είναι μια αποστολή εξωτερικού»...



Με 100.000 ανθρώπους να διαθέτουν κάποιου τύπου προσωρινό νομιμοποιητικό έγγραφο, με 50.000 αιτούντες άσυλο, με περίπου 250.000 ανθρώπους χωρίς επίσημα χαρτιά και 80% εξ αυτών συσσωρευμένους στην Αθήνα και την περιφέρεια της πρωτεύουσας, γίνεται πράγματι λόγος «για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», στην οποία οι Γιατροί του Κόσμου προσέρχονται με προτάσεις για την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, των δέκα εκατ. ευρώ, που πλέον δικαιούται η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το τέλος του 2013, από τα επείγοντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, «κατ' αρχάς, η πρόσβαση στην υγεία είναι απαραίτητη, διότι το κόστος ενός προβλήματος υγείας είναι 24 φορές μικρότερο, όταν αντιμετωπιστεί σε αρχική φάση, παρά όταν γίνει οξύ ή χρόνιο. Μόνο τον τελευταίο μήνα στο πολυ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι και από αυτούς δεν ήταν όλοι αλλοδαποί».

Η διευθύντρια της Οργάνωσης, Ευγενία Θάνου, τόνισε πως στο πολυ-ιατρείο «τον τελευταίο καιρό, έρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες. Συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα, Ρομά, που πλέον τους ζητείται να πληρώσουν στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν Ταμείο Πρόνοιας και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ».

Ο κ. Μουζάλας συμπληρώνει ότι «παρατηρείται αύξηση των αποκλεισμένων Ελλήνων, που καταφεύγουν σε συμπεριφορές και πρακτικές ιδίου τύπου με τους αποκλεισμένους αλλοδαπούς. Δημιουργείται μια όσμωση μεταξύ των δυο ομάδων, με τάση ενοποίησης. Η οικονομική κρίση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αυξήσει δραματικά το φαινόμενο».

Οι Γιατροί του Κόσμου προτείνουν να δημιουργηθεί δίκτυο μεταξύ των ιατρείων των δήμων και των πολυ-ιατρείων, με ενιαία κατεύθυνση και συναντίληψη. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με μελέτη της Οργάνωσης, θα καταστήσει δυνατή την περίθαλψη 100.000 αποκλεισμένων το χρόνο. Μάλιστα, στην πρότασή τους, την οποία απηύθυναν σε υποψηφίους δημάρχους και αρμόδιους υπουργούς, επανέφεραν παλαιότερη πρότασή τους για ενίσχυση των πολυ-ιατρείων από αγροτικούς γιατρούς, «που σήμερα περιμένουν άπραγοι στη λίστα. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους στα ιατρεία και να μοριοδοτούνται γι' αυτό. Έτσι, θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία».

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, από τα δέκα εκατ. ευρώ των έκτακτων μέτρων και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα σε μη αξιοποιημένα κτίρια του υπουργείου Υγείας, καταφύγια και ξενώνες μιας νύχτας, όπου οι έχοντες ανάγκη θα διανυκτερεύουν με ασφάλεια, θα πλένονται και ενδεχομένως να έχουν ένα φαγητό. Τα καταφύγια αυτά -σύμφωνα και με το πρότυπο των καταφυγίων του Στρατού Σωτηρίας, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στη Μεγάλη Βρετανία- θα αδειάζουν υποχρεωτικά το πρωί, για να καθαρίζονται.

Η Οργάνωση, στην πρότασή της, αναφέρεται τέλος στη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αλλοδαπών και στη δημιουργία γραφείων νομικής υποστήριξης και γραφείων εύρεσης εργασίας.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan