Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να ζούμε με τα εκβιαστικά διλήμματα των εκλογών, τις βόμβες και την αποτυχία της κυβέρνησης να συμμαζέψει την οικονομία, υπάρχουν όμως και ειδήσεις από το εξωτερικό που μας επηρεάζουν άμεσα. Η πιο βασική είναι ότι ο εφιάλτης της παγκόσμιας ύφεσης επανέρχεται με φόντο τόσο την αμερικανική οικονομία όσο και τις σχεδόν πτωχευμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία.
Η FED, η αμερικανική κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει αμερικανικά ομόλογα αξίας 600 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2011 καθώς βλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν παίρνει με τίποτε μπροστά.
Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα...
θα αγοράζει ομόλογα της τάξεως των 75 δισ. δολαρίων κάθε μήνα και θα προσαρμόζει το ύψος των αγορών ανάλογα με την πορεία της ανάκαμψης. Στη σχετική ανακοίνωση η Fed χαρακτήρισε την αμερικανική ανάπτυξη «απογοητευτικά χαμηλή», τονίζοντας ότι η υψηλή ανεργία αποτελεί τροχοπέδη για την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.
Την ίδια ώρα η Ιρλανδία βρίσκεται ήδη στα βήματα της Ελλάδας κι ένα βήμα πριν από την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης. Η κρατική τράπεζα Anglo Irish Bank καλεί όσους έχουν ομόλογά της αξίας 2 δισ. ευρώ να κάνουν από μόνες τους “κούρεμα” ύψους 80%. Δηλαδή να δεχθούν να πάρουν μόνο το 20% της αξίας τους και τα άλλα να τα ξεχάσουν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προβλέπει η αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα για τα οποία προτείνεται η ανταλλαγή μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής είναι να εκτιναχθούν στα ύψη τα spreads της Ιρλανδίας ενώ ψηλά παρέμειναν κι αυτά της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, των τριών χωρών δηλαδή που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης.
Κάποιοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή για hair cut είναι ίσως το προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει και σε άλλες τράπεζες, ενδεχομένως και ελληνικές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ακίνητα.
Είναι, ίσως, και η συνταγή που μπορεί να ακολουθηθεί για χώρες υπό χρεοκοπία όπως η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται πάλι ένα ακόμη σπιράλ θανάτου για τις αδύναμες χώρες με την Ελλάδα να παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις και να εύχεται μη γίνει κανένα κραχ που θα επιταχύνει τις δυσμενείς εξελίξεις.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου